Goi Cuon: Čerstvé a chutné vietnamské rolky z rýže

2024-06-11
Goi Cuon: Fresh and Flavorful Vietnamese Spring Rolls

Goi Cuon: Čerstvé a chutné vietnamské jarní rolky

Goi Cuon, známé také jako vietnamské jarní rolky, je lahodné jídlo, které kombinuje čerstvé zeleninu, krevety a bylinky zabalené v rýžovém papíru. Rolky se obvykle podávají s lahodnou slanou arašídovou omáčkou, díky čemuž jsou skvělým předkrmem nebo lehčím jídlem. Toto jídlo není jen zdravé, ale také puká svěžími chuťmi a živými barvami.

Ingredience:

Na jarní rolky:
– 12 listů rýžového papíru
– 1/2 liber vařených krevet (oloupaných, očištěných a na délku na půlky nakrájených)
– 1 šálek uvařené rýžové nudle
– 1 šálek natrhaného salátu nebo směsi zelených listů
– 1/2 šálku nastrouhané mrkve
– 1/2 šálku okurky, nakrájené na julienny
– 1/4 šálku čerstvé máty
– 1/4 šálku čerstvého koriandru
– 1/4 šálku čerstvých listů thajské bazalky

Na arašídovou omáčku:
– 1/2 šálku hoisin omáčky
– 1/4 šálku krémové arašídové másla
– 1-2 lžíce sójové omáčky
– 1-2 lžíce vody (na zjemnění omáčky, pokud je to nutné)
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– 1 lžička chili omáčky s česnekem (volitelně, pro trochu pikantnosti)
– Nakrájený arašídy a čerstvé plátky limetky na ozdobu

Postup:

1. Příprava ingrediencí:
– Nejprve připravte všechnu zeleninu a bylinky. Nastrouhejte salát, mrkev a nakrájejte okurku na julienny.
– Nudle z rýžové mouky uvařte podle pokynů na obalu, poté opláchněte studenou vodou a důkladně osušte.
– Krevety uvařte, oloupejte a nakrájejte na půlky.

2. Připravte si své pracovní místo pro závin:
– Naplňte velký mělký talíř nebo koláčový talíř teplou vodou.
– Mějte připravený čistý, vlhký utěr nebo prkénko.

3. Sestavení jarních rol:
– Vložte jeden list rýžového papíru do teplé vody na 10-15 sekund, nebo dokud se nestane pružným a měkkým.
– Položte list na svou pracovní plochu rovně.
– Na spodní třetinu listu položte malou hrst nudlí, následovanou trochou salátu, mrkve, okurky a několika lístky každé bylinky.
– Nad hromádkou zeleniny položte 2-3 půlky krevet.
– Opatrně přeložte spodní část listu přes náplň, pak zahalte strany a pevně zavinovat. Rýžový papír se bude uzavírat, jak budete zavinovat.
– Opakujte s ostatními ingrediencemi.

4. Příprava arašídové omáčky:
– V malé míse smíchejte hoisin omáčku, arašídové máslo, sójovou omáčku, vodu, nasekaný česnek a chili omáčku s česnekem (pokud používáte) dohladka.
– Pokud je potřeba, přizpůsobte konzistenci přidáním více vody a ochutnejte.
– Podle potřeby ozdobte nakrájenými arašídy.

5. Podávání:
– Na mísu rozložte jarní rolky a servírujte je s arašídovou omáčkou na straně.
– Podávejte okamžitě s čerstvými plátky limetky, pokud si přejete.

Užijte si osvěžující a zdravé Goi Cuon s pikantní arašídovou omáčkou!

Seweryn Dominsky

Seweryn Dominsky je vysoce ceněný autor a expert na nové technologie a fintech, s důrazem na průnik inovací a financí. Vystudoval magisterský program v oblasti finančních technologií na prestižní Škole businessu na Univerzitě financí a technologie, kde si vytvořil hluboké porozumění dynamice trhu a vznikajícím technologiím. Sewerynova profesionální dráha zahrnuje značné zkušenosti v JP Morgan, kde byl klíčový při vývoji strategií, které využívaly špičkové technologie k vylepšení finančních služeb. Jeho psaní odráží sofistikované chápání složitostí digitálního finančního prostředí, což činí jeho postřehy neocenitelnými pro profesionály v oboru i nadšence. Skrze svou práci Seweryn usiluje o propojení tradičního financí a technologických inovací, které přetvářejí tento sektor.

Don't Miss

Hearty Chicken Milanese: Crisp Breaded Chicken Cutlets with a Lemon Zest Side Salad

Srdnaté kuřecí milánské: křupavé obalované kuřecí řízky s citronovo-zestovým salátem

Chutný kuřecí Milanese: Křupavě obalené kuřecí plátky s citronovým salátem
Quinoa and Sweet Potato Bowl with Orange-Ginger Dressing

Mísa s kvinojí a batáty s pomerančovo-zázvorovým dresinkem

Mísa s Quinoou a Batáty se Zázvorem a Pomerančovým Dresinkem