Goi Cuon: Čerstvé a chutné vietnamské jarní rolky
Goi Cuon, známé také jako vietnamské jarní rolky, je lahodné jídlo, které kombinuje čerstvé zeleninu, krevety a bylinky zabalené v rýžovém papíru. Rolky se obvykle podávají s lahodnou slanou arašídovou omáčkou, díky čemuž jsou skvělým předkrmem nebo lehčím jídlem. Toto jídlo není jen zdravé, ale také puká svěžími chuťmi a živými barvami.
Ingredience:
Na jarní rolky:
– 12 listů rýžového papíru
– 1/2 liber vařených krevet (oloupaných, očištěných a na délku na půlky nakrájených)
– 1 šálek uvařené rýžové nudle
– 1 šálek natrhaného salátu nebo směsi zelených listů
– 1/2 šálku nastrouhané mrkve
– 1/2 šálku okurky, nakrájené na julienny
– 1/4 šálku čerstvé máty
– 1/4 šálku čerstvého koriandru
– 1/4 šálku čerstvých listů thajské bazalky
Na arašídovou omáčku:
– 1/2 šálku hoisin omáčky
– 1/4 šálku krémové arašídové másla
– 1-2 lžíce sójové omáčky
– 1-2 lžíce vody (na zjemnění omáčky, pokud je to nutné)
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– 1 lžička chili omáčky s česnekem (volitelně, pro trochu pikantnosti)
– Nakrájený arašídy a čerstvé plátky limetky na ozdobu
Postup:
1. Příprava ingrediencí:
– Nejprve připravte všechnu zeleninu a bylinky. Nastrouhejte salát, mrkev a nakrájejte okurku na julienny.
– Nudle z rýžové mouky uvařte podle pokynů na obalu, poté opláchněte studenou vodou a důkladně osušte.
– Krevety uvařte, oloupejte a nakrájejte na půlky.
2. Připravte si své pracovní místo pro závin:
– Naplňte velký mělký talíř nebo koláčový talíř teplou vodou.
– Mějte připravený čistý, vlhký utěr nebo prkénko.
3. Sestavení jarních rol:
– Vložte jeden list rýžového papíru do teplé vody na 10-15 sekund, nebo dokud se nestane pružným a měkkým.
– Položte list na svou pracovní plochu rovně.
– Na spodní třetinu listu položte malou hrst nudlí, následovanou trochou salátu, mrkve, okurky a několika lístky každé bylinky.
– Nad hromádkou zeleniny položte 2-3 půlky krevet.
– Opatrně přeložte spodní část listu přes náplň, pak zahalte strany a pevně zavinovat. Rýžový papír se bude uzavírat, jak budete zavinovat.
– Opakujte s ostatními ingrediencemi.
4. Příprava arašídové omáčky:
– V malé míse smíchejte hoisin omáčku, arašídové máslo, sójovou omáčku, vodu, nasekaný česnek a chili omáčku s česnekem (pokud používáte) dohladka.
– Pokud je potřeba, přizpůsobte konzistenci přidáním více vody a ochutnejte.
– Podle potřeby ozdobte nakrájenými arašídy.
5. Podávání:
– Na mísu rozložte jarní rolky a servírujte je s arašídovou omáčkou na straně.
– Podávejte okamžitě s čerstvými plátky limetky, pokud si přejete.
Užijte si osvěžující a zdravé Goi Cuon s pikantní arašídovou omáčkou!