Francouzská cibulová polévka pečená v troubě: bohatá a sytá klasika s karamelizovanou cibulí a sýrem Gruyère.

2024-06-14
French Onion Baked Soup: A Rich and Hearty Classic with Caramelized Onions and Gruyère Cheese

Pečená cibulová polévka: bohatá a srdcová klasika s karamelizovanou cibulí a sýrem Gruyère

„`html

Francouzská pečená cibulová polévka je nadčasové, pohodlné jídlo, které přináší sladké, slané chutě karamelizované cibule ponořené do bohaté hovězí vývaru s přídavkem rozpustné vrstvy taveného sýra Gruyère a křupavých krutonů. Ideální na útulný zimní večer nebo sofistikovaný začátek libovolného speciálního jídla, tato polévka zahřeje jak srdce, tak duši.

Suroviny:
– 4 velké hnědé nebo žluté cibule, na tenko nakrájené
– 4 šálky hovězího vývaru
– 1 šálek suchého bílého vína (volitelné)
– 1/4 šálku nesoleného másla
– 2 lžíce olivového oleje
– 3 stroužky česneku, prolisované
– 1 lžíce hladké mouky
– 1 bobkový list
– 2 lžičky čerstvé tymiánové lístky (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 bageta, nakrájená na plátky tlusté 1/2 palce
– 2 šálky nastrouhaného sýru Gruyère

Postup:
1. Připravit cibuli: V hrnci s tlustým dnem rozpusťte máslo a olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte střídavě mícháním, dokud nezměkne a nestane se průsvitnou. To by mělo trvat asi 20 minut.

2. Karamelizovat cibuli: Zvyšte plamen na středně vysoký a pokračujte v vaření cibule, často míchejte, dokud nezezlátne (karamelizuje), asi dalších 15-20 minut. Dejte si pozor, abyste ji nepřipálili.

3. Přidat česnek a mouku: Vmíchejte prolisovaný česnek a vařte další minutu. Posypte cibuli moukou, dobře promíchejte a vařte dalších 2 minuty, abyste se zbavili syrové chuti mouky.

4. Deglasovat a vařit: Pokud používáte, přidejte bílé víno, abyste rozpustili zbytky na dně hrnce. Vařte několik minut, dokud víno téměř nezmizí. Přidejte hovězí vývar, bobkový list a tymián. Přiveďte směs k varu a vařte asi 30 minut, aby chutě spojily. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti.

5. Připravit chléb: Zatímco polévka vaří, předehřejte troubu na 175°C. Plátky bagety položte na plech a opečte je v troubě, dokud nezezlátne a nezchroustne, asi 10 minut.

6. Sestavit a upéct: Předehřejte gril. Do pevných mís nasypte horkou polévku, na každou mísu položte opečený plátek bagety a hojně posypte nastrouhaným sýrem Gruyère. Misky vložte pod gril a nechte sýr rozpustit a už bublat, asi 3-5 minut. Mějte na ně pozornost, aby se nespálily.

7. Podávat: Opatrně vyjměte misky z trouby (budou velmi horké!) a polévku podávejte okamžitě. Vychutnejte si bohaté, slané chutě a uspokojivou kombinaci křupavého chleba a taveného sýra.

Tato pečená francouzská cibulová polévka je ideálním mixem srdce a elegance, který jistě ohromí vaše hosty nebo poskytne pohodlné jídlo doma.
„`

Joe Roshkovsky

Joe Roshkovsky je zkušený autor a myšlenkový lídr v oblastech nových technologií a fintech. Má titul bakaláře v oboru ekonomie z prestižní University of Michigan, kde absolvoval s vyznamenáním. S více než desetiletou zkušeností v technologickém sektoru začal Joe svou kariéru v Nexon Innovations, přední firmě v oblasti finančních technologických řešení. Tam zdokonalil své odborné znalosti v oblasti digitálních financí, datové analýzy a vývoje produktů. Joeovo pronikavé psaní odráží jeho odhodlání zkoumat průnik financí a technologií a nabízí čtenářům cenné postřehy do rychle se vyvíjejícího prostředí. Jeho práce byla zveřejněna v řadě průmyslových publikací, což ho ustanovilo jako důvěryhodný hlas v diskurzu fintechu. Když nepisuje, Joe rád mentoruje ambiciózní profesionály v technologickém oboru a přispívá do diskusí o etickém využívání technologií.

Don't Miss

Cajun Jambalaya Delight

Kajunská směs Jambalaya

Kajunská lahůdka Jambalaya Kajunská lahůdka Jambalaya je chutný a sytý
Quinoa and Shrimp Medley with Mint-Lime Vinaigrette

Quinoa a krevetový míchanec s mátovo-limetkovým dresinkem

Quinoa and Shrimp Medley with Mint-Lime Vinaigrette Tento lahodný pokrm