Francouzská cibulová pečená polévka: bohatá a sytá klasika s karamelizovanou cibulí a sýrem Gruyère

2024-06-14
French Onion Baked Soup: A Rich and Hearty Classic with Caramelized Onions and Gruyère Cheese

Francouzská cibulová polévka pečená: bohatá a srdíčková klasika s karamelem a sýrem Gruyère

„`html

Francouzská polévka s pečenou cibulí je nadčasové, pohodlné jídlo, které představuje sladké, slané chutě karamelezované cibule ponořené do bohaté hovězí vývaru, posypané rozkošnou vrstvou roztaveného sýru Gruyère a křupavých krutonů. Perfektní na útulný zimní večer nebo sofistikovaný starter pro jakoukoli zvláštní příležitost, tato polévka zahřeje jak srdce, tak duši.

Ingredience:
– 4 velké hnědé nebo žluté cibule, na tenko nakrájené
– 4 šálky hovězího vývaru
– 1 šálek suchého bílého vína (volitelné)
– 1/4 šálku nesoleného másla
– 2 lžíce olivového oleje
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžička hladké mouky
– 1 bobkový list
– 2 lžičky lístků čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného tymiánu)
– Sůl a pepř dle chuti
– 1 bageta, nakrájená na kolečka tlustá 1/2 palce
– 2 šálky nastrouhaného sýru Gruyère

Postup:
1. Připravte cibuli: Ve velkém hrnci s tlustým dnem rozpusťte máslo a olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájené cibule a vařte za občasného míchání, dokud nezměknou a nezežloutnou. Mělo by to trvat asi 20 minut.

2. Karamelizujte cibuli: Zvyšte teplotu na středně vysokou a pokračujte v vaření cibule za častého míchání, dokud nezískají hlubokou zlatohnědou barvu (karamelizují se), asi dalších 15-20 minut. Dávejte si pozor, abyste je nepřipálili.

3. Přidejte česnek a mouku: Vmíchejte nasekaný česnek a vařte další minutu. Posypeme cibuli moukou, důkladně promíchejte a vařte další 2 minuty, abyste se zbavili syrové chuti mouky.

4. Deglace a vařte: Pokud používáte, přidejte bílé víno, abyste rozpustili zbytky připálené na dně hrnce. Vařte několik minut, dokud víno z větší části nevypaří. Přidejte hovězí vývar, bobkový list a tymián. Přiveďte směs k varu a vařte asi 30 minut, aby se chutě slily dohromady. Ochutnejte a osolte a opepřete dle chuti.

5. Připravte chléb: Zatímco se polévka vaří, předehřejte troubu na 175°C. Vložte kolečka nakrájené bagety na plech a opečte je v troubě, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé, asi 10 minut.

6. Složte a pečte: Předehřejte vaši troubu na gril. Nalijte horkou polévku do misku odolných na pečení, položte na každou misku opečený plátek bagety a hojně posypte nastrouhaným sýrem Gruyère. Misky vložte pod gril až do roztavení sýra, asi 3-5 minut. Mějte dobrou kontrolu, aby se nespálilo.

7. Podávejte: Opatrně vyndejte misky z trouby (budou velmi horké!) a podávejte polévku okamžitě. Užijte si bohaté, slané chutě a uspokojivou kombinaci křupavého chleba a lepkavého sýra.

Tato francouzská cibulová polévka pečená je dokonalá směs bohaté a elegantní, jistě potěší vaše hosty nebo poskytne útěchu doma.
„`

Don't Miss

Quinoa and Wild Rice Delight with Walnut Dressing

Quinoa a divoká rýže s ořechovým dresinkem

Quinoa and Wild Rice Delight with Walnut Dressing Quinoa a
Authentic Oaxacan Black Mole – A Rich and Complex Mexican Sauce

Autentický černý mole z Oaxacy – bohatá a složitá mexická omáčka

Autentický Oaxacký černý mlejn – bohatá a složitá mexická omáčka