Feijoada: Tradiční brazilský fazolový guláš s bohatými chutěmi a historií
Popis:
Feijoada je oblíbené brazilské jídlo s bohatou historií, které se často konzumuje během oslav. Tento sytý fazolový guláš je tradičně připravován s různými druhy vepřového masa, hovězího a klobás, které se dusí do perfekce s aromatickými kořeními a dochucovadly. Výsledný produkt je chutný, nasycující guláš, který ztělesňuje ducha brazilské kuchyně. Podává se s rýží, pomerančovými plátky a dušeným kelím, Feijoada je kompletní jídlo, které holduje různorodým kulinářským vlivům země.
Suroviny:
– 2 hrnky sušených černých fazolí, namočených přes noc
– 1 lb vepřové hýčkané, nakrájené na kousky
– 1 lb vepřových žeber, nakrájených na jednotlivé žebráky
– 1/2 lb uzené klobásy, nakrájené
– 1/2 lb linguiça (portugalské klobásy), nakrájené
– 1/2 lb slaniny, nakrájené na kostičky
– 1 velká cibule, nasekaná
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 2 bobkové listy
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 lžička kmínového prášku
– 1 lžička papriky
– 1 pomeranč, nakrájený na plátky
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvý koriandr na ozdobu
– Uvařená bílá rýže k podávání
– Dušený kel k podávání
Příprava:
1. Příprava surovin:
– Opláchněte namočené fazole a nechte je okapat.
– V hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte slaninu a osmahněte do křupava. Slaninu odstraňte a dejte stranou.
2. Zatáhněte maso:
– Do stejného hrnce přidejte vepřové hýčkané, vepřová žeberka a kousky klobásy. Zatáhněte maso ze všech stran po dobu asi 5-7 minut. Odložte stranou s osmaženou slaninou.
3. Orestujte aromatické přísady:
– Přidejte nasekanou cibuli do stejného hrnce a restujte do sklovata. Přidejte česnek a restujte další minutu, dokud nezačne vonět.
4. Kombinujte a vařte:
– Vraťte maso a slaninu zpět do hrnce s cibulí a česnekem. Přidejte okapané fazole, bobkové listy, kmín, papriku a dostatek vody, aby se směs pokryla (asi 6-8 hrnečků). Ochutnejte solí a pepřem.
5. Vaření:
– Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na simmer. Zakryjte a vařte po dobu asi 2-2,5 hodiny, nebo dokud fazole nebudou měkké a maso uvařené. Občas promíchejte a přidejte vodu podle potřeby.
6. Závěrečné úpravy:
– Odstraňte bobkové listy a zkontrolujte dochucení. Přidejte více soli a pepře, pokud je to potřeba. Pro bohatší chuť lehce rozmáčkněte některé fazole ke stěně hrnce, aby se guláš zahustil.
7. Podávání:
– Podávejte horkou Feijoadu s uvařenou bílou rýží, dušeným kelím a pomerančovými plátky na straně. Ozdobte čerstvým koriandrem.
Užijte si tradiční brazilskou Feijoadu, lahodný a bohatý guláš, který jistě přinese do vaší domácnosti teplo a pohodlí.