Feijoada: Tradiční brazilská černá fazolová polévka s bohatými chutěmi a historií

2024-07-10
Feijoada: A Traditional Brazilian Black Bean Stew with Rich Flavors and History

Feijoada: Tradiční brazilský fazolový guláš s bohatými chutěmi a historií

Popis:
Feijoada je oblíbené brazilské jídlo s bohatou historií, které se často konzumuje během oslav. Tento sytý fazolový guláš je tradičně připravován s různými druhy vepřového masa, hovězího a klobás, které se dusí do perfekce s aromatickými kořeními a dochucovadly. Výsledný produkt je chutný, nasycující guláš, který ztělesňuje ducha brazilské kuchyně. Podává se s rýží, pomerančovými plátky a dušeným kelím, Feijoada je kompletní jídlo, které holduje různorodým kulinářským vlivům země.

Suroviny:
– 2 hrnky sušených černých fazolí, namočených přes noc
– 1 lb vepřové hýčkané, nakrájené na kousky
– 1 lb vepřových žeber, nakrájených na jednotlivé žebráky
– 1/2 lb uzené klobásy, nakrájené
– 1/2 lb linguiça (portugalské klobásy), nakrájené
– 1/2 lb slaniny, nakrájené na kostičky
– 1 velká cibule, nasekaná
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 2 bobkové listy
– 1 lžíce olivového oleje
– 1 lžička kmínového prášku
– 1 lžička papriky
– 1 pomeranč, nakrájený na plátky
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvý koriandr na ozdobu
– Uvařená bílá rýže k podávání
– Dušený kel k podávání

Příprava:

1. Příprava surovin:
– Opláchněte namočené fazole a nechte je okapat.
– V hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte slaninu a osmahněte do křupava. Slaninu odstraňte a dejte stranou.

2. Zatáhněte maso:
– Do stejného hrnce přidejte vepřové hýčkané, vepřová žeberka a kousky klobásy. Zatáhněte maso ze všech stran po dobu asi 5-7 minut. Odložte stranou s osmaženou slaninou.

3. Orestujte aromatické přísady:
– Přidejte nasekanou cibuli do stejného hrnce a restujte do sklovata. Přidejte česnek a restujte další minutu, dokud nezačne vonět.

4. Kombinujte a vařte:
– Vraťte maso a slaninu zpět do hrnce s cibulí a česnekem. Přidejte okapané fazole, bobkové listy, kmín, papriku a dostatek vody, aby se směs pokryla (asi 6-8 hrnečků). Ochutnejte solí a pepřem.

5. Vaření:
– Směs přiveďte k varu, poté snižte teplotu na simmer. Zakryjte a vařte po dobu asi 2-2,5 hodiny, nebo dokud fazole nebudou měkké a maso uvařené. Občas promíchejte a přidejte vodu podle potřeby.

6. Závěrečné úpravy:
– Odstraňte bobkové listy a zkontrolujte dochucení. Přidejte více soli a pepře, pokud je to potřeba. Pro bohatší chuť lehce rozmáčkněte některé fazole ke stěně hrnce, aby se guláš zahustil.

7. Podávání:
– Podávejte horkou Feijoadu s uvařenou bílou rýží, dušeným kelím a pomerančovými plátky na straně. Ozdobte čerstvým koriandrem.

Užijte si tradiční brazilskou Feijoadu, lahodný a bohatý guláš, který jistě přinese do vaší domácnosti teplo a pohodlí.

Don't Miss

Authentic Indonesian Sweet Soy Granules (Kering Tempeh)

Autentické indonéské sladkokyselé sójové granule (Kering Tempeh)

Autentické indonéské sladké sójové granule (Kering Tempeh) Kering Tempeh, známé
Delicious Vietnamese Spring Rolls (Gỏi cuốn) for a Flavorful Start

Vynikající vietnamské jarní rolky (Gỏi cuốn) pro příjemný začátek.

Výborné vietnamské tenké rolky (Gỏi cuốn) pro lahodný začátek Popis: