Exotic XO Sauce Glazed Grouper Fillet

Exotický grilovaný okoun s glazurou ze speciální omáčky XO

Exotický grilovaný okoun s glazurou ze speciální omáčky XO je lahodné mořské jídlo, které spojuje robustní a jedinečné chutě omáčky XO s jemným a něžným masem okouna. Omáčka XO, známá svým kořenitým, slaným a mírně sladkým profilem, skvěle ladí s okounem a vytváří nezapomenutelný zážitek při stolování. Toto jídlo je ideální pro speciální večeři nebo když chcete své hosty ohromit rafinovanými a exotickými chutěmi.

Suroviny:
– 4 filé z okouna (přibližně 170 gramů každé)
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžíce másla
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 kousek zázvoru, oloupaný a nasekaný
– 4 lžíce omáčky XO (k dostání v asijských obchodech)
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce rýžového octa
– 1 lžíce medu
– 1 šálek kuřecího vývaru
– Na ozdobení nakrájená jarní cibulka
– K podávání dušená jasmínová rýže

Postup:

1. **Příprava okouna:**
Opláchněte filé okouna a osušte je papírovými ubrousky. Ochutnejte obě strany solí a pepřem podle chuti.

2. **Grilování okouna:**
V hrnci rozpalte olivový olej na střední teplotu. Jakmile olej zahřeje, přidejte filé okouna se stranou s kůží dolů (pokud filé mají kůži). Grilujte přibližně 3-4 minuty na každé straně, nebo dokud nebudou zlatavé a uvařené. Filé odeberte z hrnce a odložte stranou.

3. **Příprava omáčky XO:**
Ve stejném hrnci snižte teplotu na střední a přidejte máslo. Jakmile se rozpustí, přidejte česnek a zázvor. Krátce restujte, asi 1-2 minuty.
Přidejte omáčku XO, sójovou omáčku, rýžový ocet a med do hrnce. Zamíchejte a nechte vařit přibližně 2 minuty. Přilijte kuřecí vývar a nechte směs povařit. Vařte, dokud omáčka mírně nezhoustne, asi 5 minut.

4. **Glazování okouna:**
Vraťte uvařená filé okouna zpět do hrnce a polijte je omáčkou XO. Vařte dalších 2-3 minuty, aby ryba mohla absorbovat chutě omáčky.

5. **Podávání:**
Přendejte glazovaná filé okouna na servírovací talíře. Ozdobte nakrájenou jarní cibulkou a podávejte ihned s dušenou jasmínovou rýží.

Užijte si toto lahodné jídlo na úrovni gurmánské restaurace přímo ve vaší domácí kuchyni!

The source of the article is from the blog regiozottegem.be

Web Story