Exkluzivní thajské kuřecí kari s kafrovým limetkovým nádechem: Vonné putování chutí a aromat
Vydejte se na kulinářské dobrodružství s tímto exkluzivním thajským kuřecím kari, které krásně kombinuje svěží a aromatické tóny kafrové limetky. Pocházející z bohatých kulinářských tradic Thajska, toto jídlo je okouzlující symfonií chutí, která mistrovsky vyvažuje koření, sladkost a kyselost. Kafrová limetka, vyhlášená svou osvěžující citrusovou vůní, povznáší toto kari s vrstvou komplexnosti, která dráždí vaše smysly. Ideální pro útulnou večerní večeři nebo k ohromení hostů na večeři, toto jídlo skvěle ladí s dušenou jasmínovou rýží nebo teplým naanem.
Ingredience:
– 1 lžíce rostlinného oleje
– 1 libra (asi 450g) bezkostních, bez kůže kuřecích stehen, nakrájených na kousky
– 2 lžíce thajské červené kari pasty
– 1 plechovka (14 uncí) kokosového mléka
– 1 hrnek kuřecího vývaru
– 5-6 kafrových limetkových listů, natrhaných na kousky
– 2 lžíce rybí omáčky
– 1 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce hnědého cukru
– 1 červená paprika, nakrájená
– 1 hrnek hrášku, ořezaného
– 1/4 hrnku čerstvých thajských bazalkových listů
– Šťáva z 1 limetky
– Sůl a pepř podle chuti
Instrukce:
1. Připravte aromatickou základnu: Na velké pánvi nebo ve woku zahřejte rostlinný olej na střední teplotu. Přidejte červenou kari pastu a smažte asi 2 minuty, dokud pasta nezačne vonět a nezíská tmavší barvu.
2. Uvařte kuře: Přidejte kuřecí kousky na pánev a neustále míchejte, aby se obalily kari pastou. Vařte asi 5-7 minut, dokud kuře není zhnědlé a propečené.
3. Vytvořte kari omáčku: Nalijte kokosové mléko a kuřecí vývar, dobře promíchejte, aby se spojily. Přidejte kafrové limetkové listy, rybí omáčku, sójovou omáčku a hnědý cukr. Přiveďte směs k mírnému varu, aby se chutě spojily.
4. Začleňte zeleninu: Přidejte nakrájenou červenou papriku a hrášek. Pokračujte v varu dalších 5 minut, dokud zelenina není křehká, ale přitom stále živá.
5. Konečné úpravy: Odstraňte pánev z tepla. Vmíchejte šťávu z limetky a čerstvé thajské bazalkové listy. Ochutnejte a podle potřeby upravte dochucení solí a pepřem.
6. Podávejte s elegancí: Nalijte kari do misek a zajistěte, aby každá porce obsahovala bohatou část kuřete, zeleniny a omáčky. Ozdobte dalšími bazalkovými listy pro aromatický závěr.
Tipy na vaření:
– Kafrové limetkové listy: Pro maximální chuť natrhněte kafrové limetkové listy lehce před tím, než je přidáte do kari. To pomáhá uvolnit jejich esenciální oleje.
– Thajská bazalka: Pokud není k dispozici thajská bazalka, můžete ji nahradit běžnou bazalkou, i když chuť bude mírně odlišná.
– Úprava koření: Pokud preferujete pikantnější kari, přidejte tenké plátky thajské chili nebo zvyšte množství kari pasty.
Návrhy na podávání:
– Podávejte toto kari s horkou jasmínovou rýží nebo, pro obměnu, s kokosovou lepivou rýží.
– Nabídněte přílohu z nakrájených okurek obalených v lehkém vinagrettes pro osvěžující kontrast.
Perfektní párování:
– Vychutnejte si toto jídlo s chlazeným sklenicí Rieslingu nebo s lehkým ležákem, abyste doplnili kořenité a bohaté chutě kari.
Zažijte kouzlo a přitažlivost thajské kuchyně přímo z vaší kuchyně s tímto lákavým kuřecím kari s kafrovou limetkou!