Elegantní papriky plněné kvinoou a fetou
Tento lahodný pokrm z paprik plněných kvinoou a fetou je výživnou a chutnou volbou ideální pro jakoukoli příležitost. Kombinace nadýchané kvinoe, kyselého sýra feta a barevných paprik vytváří vizuálně atraktivní a chutně zdravé jídlo. S míchanicí čerstvých bylinek a koření je tento pokrm sytý a plný živin.
Suroviny:
– 4 velké papriky (červené, žluté nebo oranžové)
– 1 hrnek kvinoi
– 2 hrnky zeleninového vývaru nebo vody
– 1 hrnek nadrobno rozdrceného sýra feta
– 1 plechovka (15 oz) černých fazolí, odkapaných a opláchnutých
– 1 hrnek kukuřičných zrn (čerstvé, konzervované nebo zmražené)
– 1 malá červená cibule, jemně nasekaná
– 2 stroužky česneku, prolisované
– 1 hrnek třešňových rajčat, na půlky nakrájená
– 1/4 hrnku jemně nasekané petržele
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička uzené papriky
– Sůl a pepř dle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– Šťáva z 1 citronu
Postup:
1. Připravte papriky: Troubu předehřejte na 375°F (190°C). Odstřihněte vrcholky paprik a odstraňte semena a blány. Lehce potřete venkovní stranu paprik olivovým olejem a vložte je do pekáčku.
2. Uvařte kvinou: Kvinoi opláchněte pod studenou vodou. V mírně velkém hrnci přiveďte zeleninový vývar nebo vodu k varu. Přidejte kvinoi, snižte teplotu, přiklopte a nechte simmrovat asi 15 minut, nebo dokud kvinoai nebude měkká a tekutina absorbována. Nakonec vše promíchejte vidličkou.
3. Osmažte zeleninu: Na velké pánvi rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Přidejte nasekanou červenou cibuli a česnek a osmažte, dokud cibule nebude průsvitná (asi 5 minut).
4. Spojte suroviny: Teplotu snižte na střední a do pánve přidejte uvařenou kvinoi, černé fazole, kukuřičná zrna a třešňová rajčata. Zamíchejte a přidejte mletý kmín, uzenou papriku, sůl a pepř. Vařte dalších 5 minut za stálého míchání.
5. Přidejte fetu a petržel: Pánvi odstavte z ohně a vmíchejte nadrobno rozdrcený sýr fetu a nasekanou petržel. Přidejte šťávu z jednoho citronu a dobře promíchejte.
6. Naplňte papriky: Plněte každou papriku směsí kvinoi a fety, jemně přitlačte, aby byly plně naplněny.
7. Pečte: Pekáč přikryjte alobalem a pečte v předehřáté troubě po dobu 30 minut. Poté odstraňte alobal a dopečte dalších 10-15 minut nebo dokud papriky nebudou měkké a mírně zezlátnuté na povrchu.
8. Podávejte: Papriky vyndejte z trouby a nechte je trochu vychladnout před podáváním. Podávejte s případným ozdobením petrželí.
Užijte si tyto elegantní papriky plněné kvinoou a fetou jako sytý hlavní chod nebo lahodnou přílohu!