Plnené ravioli s cuketovou náplní a máťovým máslem
Ponořte se do bohatých podzimních chutí tohoto vynikajícího pokrmu z ravioli s cuketovou náplní a máťovým máslem. Jemné domácí těsto obaluje krémovou, kořeněnou náplň z cukety, kterou dokonale doplňuje oříškové a aromatické máťové máslo. Tento pokrm je skvělým středobodem na každý speciální oběd nebo pohodovou večeří, kterou si můžete vychutnat během chladnějších měsíců.
Ingredience:
# Na těsto na ravioli:
– 2 šálky múky
– 3 velká vejce
– 1/2 lžičky soli
– 1 lžíce olivového oleje
# Na náplň z cukety:
– 1 malá cuketa, oloupaná a nakrájená na kousky
– 1 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř dle chuti
– 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
– 1/4 šálku strouhaného parmazánu
– 1/4 šálku ricotty
# Na máťové máslo:
– 8 lžiček (1 kostka) nesoleného másla
– 6-8 čerstvých lístků máty
– Sůl a pepř dle chuti
– Strouhaný parmazán, k podávání
Postup:
Příprava těsta na ravioli:
1. Vysypte mouku na čistou pracovní plochu a udělejte v ní důlek.
2. Rozklepněte vejce do důlku a přidejte sůl a olivový olej.
3. Pomocí vidličky opatrně rozmíchejte vejce a postupně začleňujte mouku z okrajů, dokud se nevytvoří těsto.
4. Hněťte těsto asi 8-10 minut, dokud není hladké a pružné.
5. Zabalte těsto do potravinové fólie a nechte odpočívat minimálně 30 minut.
Příprava náplně z cukety:
1. Předehřejte troubu na 200°C.
2. Opečte kostky cukety s olivovým olejem, solí a pepřem na plechu.
3. Přeperte po dobu asi 20-25 minut, dokud nezměknou a nezkaramelizují.
4. Přeneste opečenou cuketu do mixéru a přidejte muškátový oříšek, parmazán a ricottu.
5. Mixujte do hladkého stavu a ochuťte solí a pepřem podle chuti. Nechte náplň vychladnout.
Sestavení ravioli:
1. Rozdělte odpočinuté těsto na čtyři kousky.
2. Vytvarujte každý kousek do tenkých plátků s pomocí strojku na těstoviny nebo válečku.
3. Naplňte jednu placku těsta lžičkami náplně, mezi nimi ponechte odstupy asi 2-5 cm.
4. Okolo náplně potřete okraje vodou a přiklopte druhou placku těsta.
5. Zatlačte kolem každého kopečku náplně, aby se těsto uzavřelo, ujistěte se, že nejsou žádné vzduchové kapsy.
6. Ořízněte ravioli pomocí kolečka na těsto nebo nože. Ujistěte se, že okraje jsou uzavřené.
7. Přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Vařte ravioli po částech asi 2-3 minuty, dokud nevyplavou na povrch.
Příprava máťového másla:
1. Ve velké pánvi rozpusťte máslo na středním ohni.
2. Přidejte lístky máty a vařte, dokud máslo nezezlátne a máta nezchroustne.
3. Sunděte z tepla a ochuťte solí a pepřem.
Podávání:
1. Jemně promíchejte uvařené ravioli v máťovém másle, aby je obalilo.
2. Podávejte okamžitě, posypané strouhaným parmazánem.
Vychutnejte si jemné chutě a textury těchto ravioli s cuketovou náplní a máťovým máslem, pokrmu, který si jistě oblíbíte!