Dýňově ořechově plněný krůtí prsní řízek: Vánoční lahůdka
Tento elegantní pokrm kombinuje syté chutě dýně a ořechů s něžným krůtím prsím, což z něj činí dokonalý středový bod pro jakoukoli speciální událost. Náplň je bohatá a slaná, poskytující lahodný kontrast s šťavnatým krůtím, zatímco čerstvé bylinky a koření zlepšují celkovou chuť. Ať už pořádáte rodinné setkání nebo luxusní večeři, tento dýňově ořechově plněný krůtí prsní řízek jistě udělá dojem na vaše hosty.
Ingredience
# Pro krůtí prsíčko:
– 1 velké krůtí prsíčko (asi 3-4 liber)
– Sůl a pepř podle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 lžička papriky
– 1 lžička česnekového prášku
– 1 lžička sušeného tymiánu
# Pro náplň:
– 1 šálek dýňového pyré (konzervovaného nebo domácího)
– 1/2 šálku nakrájených ořechů
– 1/2 šálku strouhanky
– 1/4 šálku strouhaného parmazánu
– 1 malá cibule, jemně nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 polévková lžíce čerstvé petržele, nasekané
– 1 lžička sušeného šalvěje
– 1 lžička sušeného rozmarýnu
– Sůl a pepř podle chuti
– 1 vejce, rozšlehané
# Pro polevu:
– 1/4 šálku medu
– 2 lžíce dijónské hořčice
– 1 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce jablečného octa
Instrukce
1. Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
2. Připravte náplň: V míse smíchejte dýňové pyré, nakrájené ořechy, strouhanku, parmazán, jemně nakrájenou cibuli, nasekaný česnek, čerstvou petržel, sušený šalvěj, sušený rozmarýn, sůl, pepř a rozšlehané vejce. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience rovnoměrně nespojí.
3. Rozřízněte krůtí prsíčko: Položte krůtí prsíčko rovně na prkénko. Pomocí ostrého nože opatrně nakraťte krůtí prsíčko vodorovně tak, aby jste neprořízli úplně, a otevřete ho jako kniha.
4. Okořeňte krůtí prsíčko: Osolte a opepřete obě strany krůtího prsíčka, posypte paprikou, česnekovým práškem a tymiánem.
5. Naplňte krůtí prsíčko: Roztáhněte náplň rovnoměrně na jednu stranu rozříznutého krůtího prsíčka. Opatrně zahuste krůtí prsíčko do pevného válečku a zajistěte kuchyňskou provázkou.
6. Opečte krůtí prsíčko: Na velké pánvi odolné vůči troubu rozehřejte olivový olej na středně vysokou teplotu. Opečte plněné krůtí prsíčko na všechny strany, dokud nezhnědne.
7. Připravte polevu: V malé misce smíchejte med, dijónskou hořčici, sójovou omáčku a jablečný ocet.
8. Pečte krůtí prsíčko: Potřete opečené krůtí prsíčko medovo-hořčicovou polevou. Pánvi s krůtím prsíčkem vložte do předehřáté trouby a pečte asi 60-75 minut, nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 165°F (74°C) a krůta bude propečená. Polijte zbývající polevou přibližně v půlce pečení.
9. Nechejte odpočinout a podávejte: Vyndejte krůtí prsíčko z trouby a nechte ho odpočinout 10-15 minut před krájením. Podávejte s vašimi oblíbenými přílohami a pochutnejte si!
Tento dýňově ořechově plněný krůtí prsní řízek nejenom ohromí vizuálně, ale také poskytuje harmonickou směs chutí, které oslavují teplou a radostnou atmosféru jakéhokoli svátečního shromáždění.