Dušené hovězí žebra s kořeněnou redukcí ze červeného vína

2024-06-23
Braised Beef Short Ribs with Savory Red Wine Reduction

Dusené hovězí krátké žebríčky se slanou červenou vinnou redukcí

Nechte se hýčkat bohatými, sytými chutěmi dusených hovězích krátkých žeber, kdy něžné maso sklouzává z kosti s intenzivním, robustním aroma slané červené vinné redukce. Toto klasické jídlo plné radostí přinese sofistikované lahůdky na váš stůl, ideální pro útulnou rodinnou večeři nebo elegantní večeři.

Suroviny:
– 4 až 6 kusů hovězích krátkých žeber
– Sůl a pepř dle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, nasekaná
– 2 mrkve, oloupané a nakrájené
– 2 stonky celeru, nakrájené
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 1 šálek červeného vína
– 3 šálky hovězího vývaru
– 2 bobkové listy
– 2 větvičky čerstvého tymiánu
– 1 větvička čerstvého rozmarýnu
– 1 lžíce worchestrové omáčky

Postup:
1. Předehřejte troubu na 150°C.
2. Štědře osolte a opepřete hovězí krátká žebra.
3. Na velkém pevném hrnci vhodném pro troubu ohřejte olivový olej na středním plameni.
4. Opečte krátká žebra ze všech stran, dokud nezbělají a nevytvoří krustu, asi 3-4 minuty na stranu. Žebra vyjměte z hrnce a odložte stranou.
5. Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli, mrkev a celer. Vařte za občasného míchání, dokud zelenina změkne a začne se zlatit, asi 5-7 minut.
6. Přidejte nasekaný česnek a rajčatový protlak, míchejte tak, aby se zelenina rovnoměrně obalila. Vařte dalších 2-3 minuty, dokud se rajčatový protlak neobarví do tmavě červené barvy.
7. Nalijte do hrnce červené víno, odškrabejte hnědé kousky z dna hrnce. Víno nechte probublat a nechte se zredukovat na polovinu, asi 5-7 minut.
8. Vraťte krátká žebra zpět do hrnce spolu s jakýmkoli nahromaděným džusem.
9. Přidejte do hrnce hovězí vývar, bobkové listy, tymián, rozmarýn a worchestrovou omáčku. Přiveďte směs k varu.
10. Pokryjte hrnec víkem a přeneste ho do předehřáté trouby.
11. V troubě dušte 2 1/2 až 3 hodiny, nebo dokud maso nebude něžné a snadno se nebude oddělovat od kosti.
12. Jakmile hotovo, vyjměte krátká žebra z hrnce a odložte stranou.
13. Odstřeďte vařicí tekutinu přes jemné síto do rendlíku, odstraňte pevné částice. Odstaněte přebytečný tuk z povrchu.
14. Vařte tekutinu na středním plameni, dokud se nesníží a neztuhne na konzistenci omáčky, asi 10-15 minut.
15. Vraťte krátká žebra zpět do hrnce s redukovanou omáčkou a prohřejte.
16. Podávejte dusená hovězí krátká žebra horká, hojně polité červenou vinnou redukční omáčkou. Doporucime podávat s bramborovou kaší, polentou nebo křupavým chlebem na vsáknutí bohatých chutí.

Vychutnejte si toto luxusní jídlo, které se rozplývá na jazyku a spojuje esenci srdnatého pohodlí s kulinární elegancí. Perfektní pro savorování v chladný večer s milovanými.

Don't Miss

Chicken Jalfrezi: A Spicy and Flavorful South Asian Stir-Fry Delight

Kuře Jalfrezi: Kořeněná a chutná jihoasijská směs na pánvi

Kuřecí Jalfrezi: Šťavnatá a kořeněná jihovýchodoasijská směs na pánvi Kuřecí
Voraciously Zesty Xarém (Portuguese Cornmeal Porridge with Clams)

Title in Czech: Chamtivě pikantní Xarém (kukuřičná kaše s chobotnicemi)

Nenasytelně pikantní Xarém (Portugalská kukuřičná kaše s mořskými prchly) Xarém