Dusené hovězí krátké žebríčky se slanou červenou vinnou redukcí
Nechte se hýčkat bohatými, sytými chutěmi dusených hovězích krátkých žeber, kdy něžné maso sklouzává z kosti s intenzivním, robustním aroma slané červené vinné redukce. Toto klasické jídlo plné radostí přinese sofistikované lahůdky na váš stůl, ideální pro útulnou rodinnou večeři nebo elegantní večeři.
Suroviny:
– 4 až 6 kusů hovězích krátkých žeber
– Sůl a pepř dle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, nasekaná
– 2 mrkve, oloupané a nakrájené
– 2 stonky celeru, nakrájené
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 1 šálek červeného vína
– 3 šálky hovězího vývaru
– 2 bobkové listy
– 2 větvičky čerstvého tymiánu
– 1 větvička čerstvého rozmarýnu
– 1 lžíce worchestrové omáčky
Postup:
1. Předehřejte troubu na 150°C.
2. Štědře osolte a opepřete hovězí krátká žebra.
3. Na velkém pevném hrnci vhodném pro troubu ohřejte olivový olej na středním plameni.
4. Opečte krátká žebra ze všech stran, dokud nezbělají a nevytvoří krustu, asi 3-4 minuty na stranu. Žebra vyjměte z hrnce a odložte stranou.
5. Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli, mrkev a celer. Vařte za občasného míchání, dokud zelenina změkne a začne se zlatit, asi 5-7 minut.
6. Přidejte nasekaný česnek a rajčatový protlak, míchejte tak, aby se zelenina rovnoměrně obalila. Vařte dalších 2-3 minuty, dokud se rajčatový protlak neobarví do tmavě červené barvy.
7. Nalijte do hrnce červené víno, odškrabejte hnědé kousky z dna hrnce. Víno nechte probublat a nechte se zredukovat na polovinu, asi 5-7 minut.
8. Vraťte krátká žebra zpět do hrnce spolu s jakýmkoli nahromaděným džusem.
9. Přidejte do hrnce hovězí vývar, bobkové listy, tymián, rozmarýn a worchestrovou omáčku. Přiveďte směs k varu.
10. Pokryjte hrnec víkem a přeneste ho do předehřáté trouby.
11. V troubě dušte 2 1/2 až 3 hodiny, nebo dokud maso nebude něžné a snadno se nebude oddělovat od kosti.
12. Jakmile hotovo, vyjměte krátká žebra z hrnce a odložte stranou.
13. Odstřeďte vařicí tekutinu přes jemné síto do rendlíku, odstraňte pevné částice. Odstaněte přebytečný tuk z povrchu.
14. Vařte tekutinu na středním plameni, dokud se nesníží a neztuhne na konzistenci omáčky, asi 10-15 minut.
15. Vraťte krátká žebra zpět do hrnce s redukovanou omáčkou a prohřejte.
16. Podávejte dusená hovězí krátká žebra horká, hojně polité červenou vinnou redukční omáčkou. Doporucime podávat s bramborovou kaší, polentou nebo křupavým chlebem na vsáknutí bohatých chutí.
Vychutnejte si toto luxusní jídlo, které se rozplývá na jazyku a spojuje esenci srdnatého pohodlí s kulinární elegancí. Perfektní pro savorování v chladný večer s milovanými.