Dublin Coddle: Sytá irská směs s klobásami, baconem a bramborami
Dublin Coddle je klasické irské jídlo, které se často konzumuje jako hřejivé jídlo v chladných večerech. Tradičně se jedná o sytý guláš vyrobený z klobás, slaniny, brambor a cibule, který je pomalu dusený, aby vynikl bohatý a aromatický chuťový zážitek. Toto jídlo je jednoduché a přesto uspokojivé, ideální pro rodinný oběd nebo setkání.
Ingredience:
– 8 kusů tlustých vepřových klobás
– 8 plátků slaniny, nasekané
– 4 velké brambory, oloupané a hrubě nakrájené
– 2 velké cibule, nakrájené
– 2 šálky kuřecího vývaru
– 1/2 šálku tmavého piva (volitelné, pro hloubku chuti)
– čerstvě mletý černý pepř
– čerstvá petržel, nasekaná (k ozdobení)
Postup:
1. Předehřejte troubu na 150°C.
2. Udělejte klobásy: Na velkém hrnci nebo kotlíku, vhodném do trouby, lehce osmažte klobásy na středním ohni. Vyjměte je z hrnce a odložte stranou.
3. Udělejte slaninu: Do stejného hrnce přidejte nasekanou slaninu a smažte ji do křupava. Pomocí děrové lžíce odstraňte kousky slaniny a dejte je klobásám.
4. Naskládejte zeleninu a maso: Začněte naskládat brambory a cibuli do hrnce. Začněte vrstvit brambory, následované cibulí, klobásami a slaninou. Opakujte vrstvy, dokud nebudou všechny ingredience spotřebovány.
5. Přidejte tekutinu: Přelijte vrstvy ingrediencí kuřecím vývarem. Pokud používáte tmavé pivo, přidejte ho nyní.
6. Ochutnejte: Ochutnejte čerstvě mletým černým pepřem.
7. Na plotně povařte: Na plotně přiveďte hrnec k mírnému vaření.
8. Pečte: Zakryjte hrnec víkem a přesuňte ho do předehřáté trouby. Pečte asi 2 hodiny, nebo dokud nebudou brambory měkké a chutě se sloučí.
9. Podávejte: Vyjměte z trouby, ozdobte nasekanou čerstvou petrželí a podávejte horké.
Užijte si Dublin Coddle s čerstvým křupavým chlebem a sklenicí irského tmavého piva pro plně autentický zážitek!