Domácí krémová pečená makarónová směs sýrů
Ponořte se do lahodných chutí této domácí krémové pečené makarónové směsi sýrů. Tento klasický komfortní pokrm je zdokonalen lahodnou, sametovou sýrovou omáčkou z míchaného sýra, kombinovaný s dokonale uvařenými makaróny a upečený do zlatava. Je to ultimátní pokrm pro milovníky sýra, zajisté přinese teplou pohodu a spokojenost k jakémukoliv jídlu.
Porce: 6-8
Příprava: 15 minut
Vaření: 45 minut
Celkový čas: 1 hodina
Ingredience:
Pro makaróny se sýrem:
– 2 šálky kolíků makarónů
– 4 lžíce nesoleného másla
– 1/4 šálku hladké mouky
– 3 šálky mléka (plnotučné nebo 2%)
– 1 šálek smetany ke šlehání
– 2 šálky nastrouhaného ostrého sýra cheddar
– 1 šálek nastrouhaného sýra mozzarella
– 1 šálek nastrouhaného sýra Gruyère
– Sůl a pepř dle chuti
– 1/2 čajové lžičky hořčičného prášku (volitelné)
Na posypku:
– 1 šálek strouhanky (Panko je skvělý)
– 2 lžíce rozpuštěného másla
– 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
– 1 lžíce nasekané čerstvé petržele (volitelné)
Pokyny:
1. Uvařte makaróny:
– Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
– Přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Přidejte kolíky makarónů a vařte do al dente, obvykle asi 7-8 minut.
– Procedujte makaróny a odložte stranou.
2. Připravte sýrovou omáčku:
– V hrnci rozpusťte máslo na středním ohni.
– Zašlehejte mouku a vařte, neustále míchejte, asi 1-2 minuty, dokud nedostanete světlou jíšku. Dejte si pozor, aby se nespálila.
– Postupně vmíchejte mléko a smetanu ke šlehání. Pokračujte v vaření a míchání, dokud směs neshoustne a nedosáhne hladkosti, asi 3-5 minut.
– Snížte teplotu na minimum a pomalu vmíchejte nastrouhaný sýr cheddar, mozzarellu a Gruyère, dokud se úplně nerozpustí a nezchladne.
– Ochutnejte solí, pepřem a hořčičným práškem (je-li použit). Ochutnejte a přizpůsobte koření podle potřeby.
3. Smíchejte těstoviny a omáčku:
– Přidejte vařené makaróny do sýrové omáčky a promíchejte, dokud jsou těstoviny zcela potaženy omáčkou.
4. Připravte posypku:
– V malé míse smíchejte strouhanku, rozpuštěné máslo, parmazán a nasekanou petrželku (pokud používáte). Dobře promíchejte.
5. Sestavte pokrm:
– Nalijte makaróny se sýrem do vymazané pekáčové mísy o velikosti 9×13 palců.
– Rovnoměrně posypte směsí strouhanky.
6. Pečte:
– Přenesete pekáč do předehřáté trouby a pečte 25-30 minut, dokud povrch není zlatavě hnědý a sýrová omáčka nezačne bublat.
7. Podávejte:
– Vyjměte makaróny se sýrem z trouby a nechte chvíli vychladnout před podáváním. Užijte si tuto krémovou, sýrovou rozkoš s pohodovým křupavým vrchem!
Tato domácí krémová pečená makarónová směs sýrů je skvělá pro rodinné večeře, rauty nebo jakoukoli příležitost, kdy toužíte po komfortním jídle v jeho nejlepším provedení.