Domácí krémová pečená macaroni and cheese
Ponořte se do lahodných chutí tohoto domácího krémového pečeného macaroni and cheese. Tento klasický pokrm dodává pocit pohody díky lahodné, sametové sýrové omáčce z příměsi sýrů, spojených s dokonale uvařenými makarony a upečených do zlatavé dokonalosti. Je to ultimátní jídlo pro milovníky sýra, které zaručeně přinese teplé pohodlí a uspokojení k libovolnému jídlu.
Porce: 6-8
Příprava: 15 minut
Vaření: 45 minut
Celkový čas: 1 hodina
Ingredience:
Pro macaroni and cheese:
– 2 hrnky elbow macaroni
– 4 lžíce nesoleného másla
– 1/4 šálku hladké mouky
– 3 šálky mléka (plnotučné nebo 2%)
– 1 šálek smetany ke šlehání
– 2 šálky nastrouhaného pikantního chedaru
– 1 šálek nastrouhané mozzarelly
– 1 šálek nastrouhaného sýra Gruyère
– Sůl a pepř podle chuti
– 1/2 čajové lžičky hořčičného prášku (volitelné)
Pro posypku:
– 1 šálek strouhanky (Panko funguje skvěle)
– 2 lžíce rozpuštěného másla
– 1/4 šálku strouhaného parmazánu
– 1 lžíce nasekaného čerstvého petržele (volitelné)
Postup:
1. Uvařte makarony:
– Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
– Přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Přidejte elbow makarony a vařte do al dente, obvykle asi 7-8 minut.
– Odstrojte makarony a dejte stranou.
2. Připravte sýrovou omáčku:
– V hrnci rozpusťte máslo na středním ohni.
– Metličkou vmíchejte mouku a vařte za stálého míchání asi 1-2 minuty, abyste vytvořili jíšku. Dávejte pozor, aby nezhnědla.
– Postupně vmíchejte mléko a smetanu ke šlehání. Pokračujte v vaření a míchání, dokud směs nepodzrní a nedosáhne hladkosti, asi 3-5 minut.
– Snížte teplotu a pomalu vmíchejte do rozpuštěného a hladkého pikantního chedaru, mozzarelly a sýra Gruyère.
– Ochutnejte solí, pepřem a hořčičným práškem (pokud používáte). Ochutnejte a případně dochuťte.
3. Smíchejte těstoviny a omáčku:
– Přidejte uvařené makarony do sýrové omáčky a promíchejte, dokud jsou těstoviny zcela obalené.
4. Připravte posypku:
– V malé misce smíchejte strouhanku, rozpuštěné máslo, parmazán a nasekanou petržel (pokud používáte). Dobře promíchejte.
5. Sestavte jídlo:
– Nalijte macaroni and cheese do vymazaného pekáče o rozměrech 9×13 palců.
– Rovnoměrně posypejte směsí strouhanky.
6. Pečte:
– Přeneste pekáč do předehřáté trouby a pečte 25-30 minut, dokud není vrchní část zlatavě hnědá a sýrová omáčka bublá.
7. Podávání:
– Vyndejte macaroni and cheese z trouby a nechte chvilku vychladnout před podáváním. Vychutnejte si tuto krémovou, sýrovou pochoutku s pohodovým křupavým povrchem!
Tento domácí krémový pečený macaroni and cheese je perfektní pro rodinné večeře, rauty nebo jakoukoliv příležitost, kde toužíte po pohodlném jídle v jeho nejlepší podobě.