Domácí krémová pečená makaronová sýrová nákyp.

2024-06-14
Homemade Creamy Baked Macaroni and Cheese

„`

Domácí krémový pečený makarónový sýr

Ponořte se do lahodných chutí tohoto Domácího krémového pečeného makarónového sýra. Tento klasický comfort food je povýšený na úroveň lahodné, sametové sýrové omáčky vyrobené z míchaného sýra, kombinované s perfektně uvařenými makaróny a dopečený na zlatavou dokonalost. Je to ideální pokrm pro milovníky sýra, který zaručeně přinese teplé a uspokojující rozpoložení do každého jídla.

Porce: 6-8
Příprava: 15 minut
Vaření: 45 minut
Celkový čas: 1 hodina

Ingredience:

Na makarónový sýr:
– 2 šálky lakťové makaróny
– 4 lžíce nesoleného másla
– 1/4 šálku hladké mouky
– 3 šálky mléka (plnotučné nebo 2%)
– 1 šálek smetany ke šlehání
– 2 šálky nastrouhaného ostrého chedaru
– 1 šálek nastrouhané mozzarelly
– 1 šálek nastrouhaného gruyére
– Sůl a pepř podle chuti
– 1/2 lžičky hořčičného prášku (volitelně)

Na poklad:
– 1 šálek strouhanky (Panko funguje skvěle)
– 2 lžíce rozpuštěného másla
– 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
– 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky (volitelně)

Postup:

1. Uvařte makaróny:
– Předehřejte troubu na 190°C.
– Přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Přidejte lakťové makaróny a vařte do al dente, obvykle přibližně 7-8 minut.
– Nechte makaróny okapat a dejte stranou.

2. Připravte sýrovou omáčku:
– V hrnci rozpusťte máslo na středním ohni.
– Vmíchejte mouku a vařte za stálého míchání přibližně 1-2 minuty, aby vznikla jíška. Pozor, ať nesmí zhnědne.
– Postupně vmíchejte mléko a smetanu ke šlehání. Pokračujte v vaření a míchání, dokud směs nezhoustne a nestane se hladkou, přibližně 3-5 minut.
– Snížte teplotu na minimum a pomalu vmíchejte nastrouhaný chedar, mozzarellu a gruyére, dokud se plně nerozpustí a nezjemní.
– Dochutíme solí, pepřem a hořčičným práškem (pokud používáte). Ochutnejte a podle chuti přizpůsobte dochucení.

3. Smíchejte těstoviny a omáčku:
– Přidejte uvařené makaróny do sýrové omáčky a zamíchejte, dokud jsou těstoviny plně obalené omáčkou.

4. Připravte poklad:
– V malé misce smíchejte strouhanku, rozpuštěné máslo, parmazán a nasekanou petrželku (pokud používáte). Dobře promíchejte.

5. Složte pokrm:
– Nalijte makarónový sýr do vymazané pekáčové mísy o rozměrech 9×13 palců.
– Rovnoměrně posypte směsí strouhanky.

6. Pečeme:
– Vložte pekáč do předehřáté trouby a pečte 25-30 minut, dokud není vrchní část zlatavě hnědá a sýrová omáčka bublá.

7. Podávání:
– Vyndejte makarónový sýr z trouby a nechte ho chvíli vychladnout před podáváním. Užijte si tuto krémovou, sýrovou pochoutku s pohodovým křupavým povrchem.

Tento Domácí krémový pečený makarónový sýr je ideální na rodinné večeře, rauty nebo na jakoukoliv příležitost, kde si přejete lahodné jídlo v jeho nejlepší podobě.


„`

Don't Miss

Venezuelan Arepas with Flavorful Beef Filling and Zesty Avocado Sauce

Venezuelské arepas s chutnou hovězí náplní a pikantní avokádovou omáčkou

Venezuelské arepas s chutnou hovězí nádivkou a pikantní omáčkou s
Voraciously Zesty Xarém (Portuguese Cornmeal Porridge with Clams)

Title in Czech: Chamtivě pikantní Xarém (kukuřičná kaše s chobotnicemi)

Nenasytelně pikantní Xarém (Portugalská kukuřičná kaše s mořskými prchly) Xarém