Perfektně křehký francouzský Provencalský slaný koláč se zeleninou a kozím sýrem
Tento francouzský Provencalský slaný koláč nabízí jemný a křehký těsto plněné hojným množstvím pečené zeleniny a krémovým kozím sýrem. Je obohacen provensálskými bylinkami, které koláču propůjčují rustikální, zemité chutě. Toto jídlo skvěle poslouží jako hlavní chod lehkého oběda nebo jako okouzlující předkrm na večeři.
Suroviny
- 1 plát listového těsta, rozpuštěné
- 1 středně velká cuketa, na tenké plátky
- 1 červená paprika, na tenké plátky
- 1 žlutá paprika, na tenké plátky
- 1 malá lilek, na tenké plátky
- 1 červená cibule, na tenké plátky
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžička bylinek de Provence
- Sůl a pepř dle chuti
- 4 unce kozího sýra, na drobení
- Čerstvé bazalkové lístky k dozdobení
Postup
- Předehřejte troubu na 200°C.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte listové těsto na obdélník nebo kruh, podle velikosti pekáčku. Položte rozválené těsto na plech vyložený pečicím papírem.
- V misce smíchejte cuketu, papriky, lilky a červenou cibuli s olivovým olejem, bylinkami de Provence, solí a pepřem, dokud nejsou dobře potaženy.
- Rovnoměrně rozmístěte kořeněné plátky zeleniny nahoru na listové těsto, ponechajte malý okraj kolem okrajů.
- Přes zeleninu posypte rozdroleným kozím sýrem.
- Otočte okraje listového těsta přes náplň, skládejte ho jako ozdobný lem.
- Pečte koláč v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, nebo dokud těsto nebude zlatavé a zelenina měkká.
- Vyndejte z trouby a nechte trochu vychladnout před krájením.
- Před podáváním ozdobte čerstvými bazalkovými lístky.
Tento provensálský koláč je vynikajícím způsobem, jak prezentovat čerstvou, sezónní zeleninu a užívat si krémovou chuť kozího sýra a aromatickou směs provensálských bylinek. Požívejte ho teplý nebo v pokojové teplotě jako rozkošné a vizuálně přitažlivé jídlo.