Citrónový rizoto s grilovaným chřestem a parmezánem
Citrónové rizoto s grilovaným chřestem a parmezánem je krémové a lahodné italské jídlo, které dokonale vyvažuje svěží, světlé citrusové tóny citrónu s bohatým, slaným parmezánem. Přidání grilovaného chřestu přidává kouřovou a jemně křehkou chuť, která z tohoto pokrmu dělá skvělý gurmánský zážitek, vhodný pro obyčejné večeře i speciální příležitosti.
Ingredience
Pro rizoto:
– 1 1/2 šálku rýže Arborio
– 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 šálek suchého bílého vína
– 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1/2 šálku nastrouhaného parmezánu
– Kůra z 1 citronu
– Šťáva z 1 citronu
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce másla
– Sůl a pepř podle chuti
Pro grilovaný chřest:
– 1 svazek čerstvého chřestu, očištěného
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř podle chuti
Postup
1. Připravte vývar:
1. V menším hrnci zahřejte kuřecí nebo zeleninový vývar na mírném plameni. Držte jej teplý po celou dobu přípravy.
2. Orestujte cibuli a česnek:
2. Ve velkém hrnci s tlustým dnem zahřejte olivový olej a 1 lžíci másla na středním plameni. Přidejte jemně nasekanou cibuli a restujte, dokud není sklenutá, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a restujte další minutu.
3. Prosperujte rýži:
3. Přidejte rýži Arborio do hrnce a promíchejte, aby se olejem a máslem obalila. Vařte asi 2 minuty, časté míchání, dokud rýže není trochu průsvitná.
4. Zalijte vínem:
4. Přilijte bílé víno a neustále míchejte, dokud není víno rýží zcela absorbováno.
5. Vařte rizoto:
5. Začněte přidávat teplý vývar, jednu naběračku najednou. Často míchejte a čekejte, až se každá naběračka vývaru absorbuje, než přidáte další. Pokračujte v tomto procesu, dokud není rýže krémová a měkká, asi 18-20 minut.
6. Přidejte citron a parmezán:
6. Když je rýže uvařená, vmíchejte citronovou kůru, citronovou šťávu, nastrouhaný parmezán a zbývající lžíci másla. Ochutnejte solí a pepřem. Odstraňte z tepla a zakryjte, aby zůstalo teplé.
7. Grilujte chřest:
7. Během vaření rizota předehřejte gril nebo grilovací pánev na středně silný oheň. Chřest očištěným olivovým olejem a osolte a opepřete. Grilujte chřest asi 3-4 minuty z obou stran, dokud není měkký a lehce zhnědlý.
8. Podávejte:
8. Na talíře nalijte citrónové rizoto a ozdobte grilovaným chřestem. Podávejte s nastrouhaným parmezánem a posypeme čerstvou citronovou kůrou, pokud se vám líbí.
Toto citrónové rizoto s grilovaným chřestem a parmezánem bude nejlépe chutnat ihned, když je rizoto stále krémové a chřest je teplý a kouřový. Pojímejte s čistým bílým vínem!