Chutné kuře teriyaki s sezamovou rýží a brokolicí

2024-07-01
Tasty Teriyaki Chicken with Sesame Rice and Broccoli

Vlahé kuře teriyaki se sezamovou rýží a brokolicí

Vlahé kuře teriyaki se sezamovou rýží a brokolicí je lahodné a zdravé japonské jídlo, které kombinuje slané a sladké chutě teriyaki omáčky se oříškovou chutí sezamu v perfektně uvařené rýži, doplněné živými, nevtíravými brokolici. Toto jídlo je ideální na večeře ve všední dny a uspokojí chuťové buňky všech členů rodiny.

Ingredience:

Pro kuře teriyaki:
– 4 kousky kuřecích prsou bez kostí a kůže
– 1/2 šálku sójové omáčky
– 1/4 šálku mirinu (japonského sladkého rýžového vína) nebo medu
– 1/4 šálku sake nebo vývaru z kuřecího masa
– 3 lžíce hnědého cukru
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 lžíce čerstvého zázvoru, nastrouhaného
– 1 lžíce kukuřičného škrobu smíchaného se 2 lžícemi vody (volitelné, pro zahuštění)
– 1 lžíce sezamového oleje
– 1 lžíce pražených sezamových semínek
– 2 jarní cibulky nakrájené na kolečka (k podávání)

Pro sezamovou rýži:
– 2 šálky jasmínové rýže nebo krátkozrnné sushi rýže
– 2 1/4 šálky vody
– 1 lžíce sezamového oleje
– 2 lžíce pražených sezamových semínek

Pro vařenou brokolici:
– 1 velká hlava brokolice, rozčleněná na růžice
– 1/2 šálku vody
– Sůl a pepř podle chuti
– Šťáva z citrónu (volitelně)

Postup:

1. Marinování kuřete:
1. Kuřecí prsa dejte do velkého samozavíracího plastového sáčku nebo mělké mísy.
2. Ve střední misce šlehejte dohromady sójovou omáčku, mirin (nebo med), sake (nebo vývar z kuřecího masa), hnědý cukr, česnek a zázvor.
3. Marinádu nalijte na kuře, zajistěte, aby byl každý kousek dobře obalen. Sáček uzavřete nebo mísu přikryjte a dejte na 30 minut až hodinu do lednice.

2. Vaření rýže:
1. Zatímco kuře marinuje, opláchněte rýži pod tekoucí vodou, dokud voda nebude čistá.
2. Ve středně velkém hrnci smíchejte opláchnutou rýži a vodu. Přiveďte k varu na střední silné ohni.
3. Jakmile zakuřuje, snižte teplotu na minimum, přikryjte a vařte 15 minut nebo dokud rýže nevsákne veškerou vodu.
4. Odstraňte z ohně a nechte 10 minut odstát pod poklicí. Vidličkou promíchejte a vmíchejte sezamový olej a pražená sezamová semínka.

3. Vaření kuřete:
1. Na velké pánvi nebo grilovací pánvi ohřejte sezamový olej na středním až vysokém ohni.
2. Kuře vyndejte z marinády, nechte okapat nadbytečnou tekutinu. Marinádu odložte.
3. Kuře smažte na pánvi z obou stran 5-7 minut nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 75 °C a kuře nebude zlatavé a propečené.
4. Mezitím marinádu přendejte do menšího hrnce. Přiveďte k varu, pak ztlumte a vařte asi 5 minut. Pokud chcete hustší omáčku, vmíchejte kukuřičný škrob a vařte až zahustí.

4. Příprava brokolice:
1. V pářeči nebo hrnci s párou přiveďte 1/2 šálku vody k varu.
2. Přidejte růžice brokolice, přikryjte a párejte asi 5 minut nebo dokud nebudou jasně zelené a křehko křupavé.
3. Ochutnejte solí a pepřem a pokud chcete, přidejte trochu citrónové šťávy.

5. Sestavení pokrmu:
1. Nařežte uvařená kuřecí prsa na plátky a pokapejte zahustěnou teriyaki omáčkou.
2. Podávejte nakrájené kuřecí maso na sezamové rýži spolu s vařenou brokolicí.
3. Ozdobte praženými sezamovými semínky a nakrájenými jarními cibulkami.

Dobrou chuť k vašemu lahodnému kuřeti teriyaki se sezamovou rýží a brokolicí, plnotučnému a chutnému jídlu, které si jistě oblíbíte!

Don't Miss

Succulent Beef Fettuccine Alfredo: A Classic Italian Comfort Dish with a Creamy Twist

„Šťavnatá hovězí Fettuccine Alfredo: Klasický italský pohodový pokrm s krémovým dotykem“

Sáčkové hovězí Fettuccine Alfredo: Klasické italské pokrm s krémovým nádechem
Brazilian Feijoada: Rich and Hearty Black Bean Stew with Pork

Brazilska feijoada: Černé fazolové guláš s vepřovým masem plný a robustní.

Brazilská Feijoada: Bohatý a sytý fazolový guláš s vepřovým masem