Křupavý mexický dip ze ulice s otočkou limeovo-nakyslého feta sýra
Tento lahodný dip přináší klasické chutě mexické uliční kukuřice a přidává jedinečný dotek limeovo-nakyslého feta sýra. Ideální pro vaši další akci, toto jídlo kombinuje dýmovité, pikantní tóny grilované kukuřice s krémovým a pikantním fetou, vše spojené stiskem šťávy z čerstvé limetky. Podávejte ho s tortillovými lupínky pro pikantní a uspokojivý předkrm, který vaše hosty nechá toužit po více.
Ingredience
Na dip:
– 4 kusy kukuřice, oloupané
– 1 lžíce olivového oleje
– 1/2 lžičky uzené papriky
– 1/2 lžičky chili prášku
– 1/2 lžičky mletého kmínu
– Sůl a pepř dle chuti
– 1/2 šálku nakyslého feta sýra s přídavkem limetky, nalomkovaného (viz poznámka níže)
– 1/4 šálku majonézy
– 1/4 šálku smetany ke šlehání
– 1 malý jalapeño, jemně nasekaný (pro mírnější pálivost odeberte semínka)
– 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
– šťáva z 1 limetky (asi 2 lžíce)
K podávání:
– Tortillové lupínky
– Plátky limetky
– Další nasekaný koriandr na ozdobu
Postup
1. Předehřejte gril na vysokou teplotu. Alternativně můžete použít grilovací pánev na plotně.
2. Připravte a ochuťte kukuřici: Natřete kukuřici olivovým olejem a posypte uzenou paprikou, chili práškem, mletým kmínem, solí a pepřem.
3. Grilujte kukuřici: Položte ochucenou kukuřici na gril a grilujte, občas obracíce, dokud není zčernalá a měkká, asi 10-12 minut. Vyjměte z grilu a nechte trochu vychladnout.
4. Odeberte zrna z klasů: Ostrým nožem opatrně nakrájejte zrna kukuřice z klasů do velké mísy.
5. Smíchejte ingredience: Do mísy s kukuřicí přidejte limeovo-nakyslý feta sýr, majonézu, smetanu ke šlehání, nasekané jalapeño, koriandr a limetkovou šťávu. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience důkladně nespojí.
6. Ochutnejte a případně dochuťte: Ochutnejte dip a podle chuti přidejte další sůl, pepř nebo limetkovou šťávu.
7. Podávejte: Přendejte dip do servírovací mísy a ozdobte dalším nasekaným koriandrem a plátky limetky. Podávejte s tortillovými lupínky.
Poznámka
Limeovo-nakyslý feta sýr lze najít v některých specializovaných sýrárnách nebo si ho můžete vyrobit doma tím, že nalomíte čerstvý feta sýr do mísy a smícháte ho se strouhanou kůrou a šťávou z jedné limetky. Nechte ho alespoň hodinu marinovat před použitím v receptu, abyste zajistili, že se chutě propojí.