Pečené kuře s česnekem a rozmarýnem s zeleninou
Tento nádherný pokrm Pečené kuře s česnekem a rozmarýnem s zeleninou je sytý, aromatický pokrm ideální pro rodinné večeře či speciální příležitosti. Šťavnaté kuře, které je napuštěné vůněmi česneku a rozmarýnu, je dokonale doplněno něžně pečenou zeleninou, čímž vytváří domácí, uspokojivé jídlo.
Ingredience:
- 1 celé kuře (asi 4-5 liber)
- 4 stroužky česneku, nadrobno nasekané
- 2 lžíce čerstvého rozmarýnu, nakrájeného
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 citron, rozkrojený na půlky
- Sůl a pepř podle chuti
- 4 velké mrkve, oloupané a nakrájené na kousky
- 6-8 malých brambor, rozpůlené
- 1 velká cibule, rozčtvrcená
- 1 hrnek kuřecího vývaru
Postup:
- Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
- V malé misce smíchejte nadrobno nasekaný česnek, nakrájený rozmarýn a olivový olej, dokud nevytvoříte pastu.
- Kuře opláchněte studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Položte jej do velkého pekáče.
- Porce pastu z česneku a rozmarýnu rovnoměrně natřete po celém kuřeti, pečlivě se zaměřte na získání pod kůží pro maximální chuť. Štěpte ho dostatečně solí a pepřem.
- Naplňte dutinu kuřete citronovými půlkami.
- Okolo kuřete v pekáči rovnoměrně rozmístěte mrkev, brambory a cibuli. Přelijte zeleninu kuřecím vývarem.
- Perte v předehřáté troubě asi 1 1/2 až 2 hodiny, nebo dokud nebude kuře zlatavě hnědé a vnitřní teplota nedosáhne 165°F (74°C). Každých 30 minut polejte kuře a zeleninu šťávami z pekáče.
- Když bude kuře uvařené, vyndejte ho z trouby a nechte ho odpočívat 10-15 minut před krájením.
- Podávejte pečené kuře se zeleninou po straně, pokapané šťávami z pekáče pro přidanou chuť.
Užijte si tento lahodný pokrm Pečené kuře s česnekem a rozmarýnem s zeleninou jako lahodné a chutné jídlo, po kterém všichni budou žádat ještě!