Česnečková italská rajčatová polévka: plná chutí a útěchy
Tato Česnečková italská rajčatová polévka je lahodný a sytý pokrm, který překypuje chutěmi z dozrálých rajčat, vonného česneku a směsi italských bylinek. Skvělá na útulný večer nebo jako předkrm k velkému jídlu, tato receptura představuje jednoduché, avšak hluboké chutě, které dělají italskou kuchyni tolik oblíbenou.
Suroviny:
– 2 lžíce olivového oleje
– 5 stroužků česneku, nasekaných
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 1 plechovka (28 uncí) celých oloupaných rajčat
– 3 šálky zeleninového vývaru
– 1 lžička cukru
– 1 lžička sušeného bazalku
– 1 lžička sušeného oregána
– 1/2 lžičky sušeného tymiánu
– Sůl a pepř podle chuti
– Nasekané lístky čerstvého bazalku (na ozdobu)
– Italský chléb, nakrájený a opečený (nepovinné, k podávání)
Postup:
1. Rozehřejte olej: V hrnci si rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nasekaný česnek a nakrájenou cibuli a osmahněte tak dlouho, dokud cibule nezezlá a česnek nebude vonný, asi 5 minut.
2. Přidejte rajčata a vývar: Přilijte celé oloupané rajčata (s džusem), která rozdrolíte lžící. Přidejte zeleninový vývar, cukr, sušený bazalk, sušený oregáno a sušený tymián. Dobře promíchejte.
3. Povařte polévku: Směs přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 30 minut. Tak se chutě krásně propojí.
4. Na jemno rozmixujte: Pomocí ručního mixéru rozmixujte polévku na hladký krém. Pokud preferujete kouskovitější texturu, můžete rozmixovat jen část polévky nebo tento krok vynechat.
5. Ochutnejte a dochuťte: Ochutnejte polévku a přidejte sůl a pepř podle potřeby. Přizpůsobte si i další koření podle své chuti.
6. Ozdobte a podávejte: Naberte polévku do mísy a ozdobte nasekanými lístky čerstvého bazalku. Podávejte s opečeným italským chlebem jako doplněk k jídlu.
Užijte si tuto Česnečkovou italskou rajčatovou polévku jako teplý a útěšný pokrm, který jistě potěší vaše chuťové buňky bohatými, intenzivními chutěmi!