Brazilska kuřecí a černá fazolová směs s jasmínovou rýží

2024-08-25
Brazilian Chicken and Black Bean Stew with Jasmine Rice

Brazilský slepačí guláš s černými fazolemi a jasmínovou rýží

Brazilský slepačí guláš s černými fazolemi, známý také jako „Feijoada de Frango,“ je sytá a chutná pochoutka, která spojuje bohaté chutě jemného kuřecího masa, zemitých černých fazolí a aromatických koření. Tradičně podávaný s jasmínovou rýží, toto jídlo je základem tradiční kuchyně mnoha brazilských domácností, ideální pro setkání nebo útulnou rodinnou večeři.

Ingredience ###
# Pro guláš: ####
– 450 g kuřecích stehen, odbouraných a bez kůže, nakrájených na sousta
– 2 hrnky sušených černých fazolí, namočených přes noc a odkapaných
– 1 velká cibule, nakrájená na kostky
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 1 červená paprika, nakrájená na kostky
– 1 zelená paprika, nakrájená na kostky
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička sušeného oregana
– 1 bobkový list
– 1 klobása (přibližně 200 g), nakrájená
– 4 hrnky kuřecího vývaru
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvý koriandr, nasekaný (na ozdobu)

# Pro jasmínovou rýži: ####
– 2 hrnky jasmínové rýže
– 4 hrnky vody nebo kuřecího vývaru
– 1 lžíce olivového oleje
– Sůl podle chuti

Postup ###
# Příprava guláše: ####
1. Na velkém hrnci nebo v nizozemském hrnci zahřejte olivový olej na střední oheň.
2. Přidejte nakrájenou cibuli a nasekaný česnek, restujte, dokud nezačnou vonět a zjemní (asi 3-4 minuty).
3. Přidejte kousky kuřecího masa a restujte, dokud nezezlátnou ze všech stran.
4. Zamíchejte nakrájené červené a zelené papriky a vařte dalších 3-4 minuty, dokud nezačnou změkčovat.
5. Přidejte nakrájenou klobásu a restujte další 2-3 minuty, dokud lehce nezezlátne.
6. Zamíchejte mletý kmín, sušený oregano a bobkový list.
7. Přidejte namočené a odkapané černé fazole, následně přilijte kuřecí vývar.
8. Přiveďte směs k varu, následně snižte teplotu na nízkou, přikloňte a nechte vařit zhruba 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud černé fazole nezměknou a guláš nezhoustne.
9. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
10. Před podáváním vyjměte bobkový list.

# Příprava jasmínové rýže: ####
1. Jasmínovou rýži opláchněte pod tekoucí vodou dokud voda nebude čistá.
2. V menším hrnci přiveďte vodu nebo kuřecí vývar k varu.
3. Vmíchejte opláchnutou rýži a olivový olej a přidejte špetku soli.
4. Snížte teplotu na nízkou, přikloňte a nechte vařit zhruba 15 minut, nebo dokud voda nebude zcela vsáknuta a rýže měkká.
5. Odeberte z ohně a nechte ještě 5 minut stát s přiklopeným hrncem. Před podáváním propasírujte vidličkou.

K podávání nasypte brazilský slepačí guláš s černými fazolemi do miskiček a ozdobte čerstvým koriandrem. Podávejte s hojným dílem jasmínové rýže. Pojídejte toto tradiční brazilské jídlo spolu s kůrkovým chlebem nebo čerstvým zeleným salátem pro kompletní zážitek z jídla.

Mexican Inspired Rice and Beans Recipe 🪅 Healthy One Pot Black Bean Vegan Food (Super Easy)

Karol Smith

Karol Smith je zkušená autorka a myšlenková leaderka v oblastech nových technologií a fintech. S titulem z obchodní administrativy na Univerzitě Colorada kombinuje solidní akademický základ s praktickými zkušenostmi v technologickém průmyslu. Pracovala ve společnosti Merck & Co., kde se zaměřovala na strategie digitálních inovací, a získala cenné poznatky o průsečíku technologií a financí. Její vášeň pro zkoumání špičkových trendů pohání její psaní, umožňující jí rozklíčovat složitá témata pro široké publikum. Karoliny články byly zveřejněny v prominentních publikacích, kde sdílí své odborné znalosti a podporuje diskuze o budoucnosti fintechu. S bystrým okem pro detail a odhodláním k jasnosti pokračuje v přispívání k vyvíjejícímu se prostředí technologií.

Don't Miss

Classic Salisbury Steak with a Rich Mushroom Gravy

Klasický salámový steak s bohatou žampionovou omáčkou

Klasická Salisbury steak s bohatou žampionovou omáčkou Salisbury steak je
Savory Aromatic Pilaf: A Hearty Symphony of Flavors and Heritage

Chutný aromatický pilaf: Sytá symfonie chutí a dědictví

Pocházející z rozlehlých, aromatických kuchyní Střední Asie, ピロフ, nebo Pilaf,