Bohatý a odměňující svět Beef Wellingtonu
Beef Wellington je klasické anglické jídlo, které kombinuje něžný hovězí filet, houbovou duxelles a prosciutto, vše zabaleno do máslové listového těsta. Toto lahodné jídlo je ideální na speciální příležitosti nebo když chcete své hosty potěšit lahodným a rozkošným jídlem.
Ingredience:
Na Beef Wellington:
– 1,5 lb (700 g) hovězí svíčková
– Sůl a čerstvě mletý černý pepř
– 2 lžíce olivového oleje
– 2 lžíce dijonské hořčice
– 1 lb (450 g) žampionů (cremini nebo žampióny), jemně nasekaných
– 2 lžíce másla
– 2 lžíce šalotky, jemně nasekané
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 2 lžíce čerstvé tymiánové nati
– 8 plátků prosciutta
– 1 list listového těsta, rozpuštěný, pokud je zmražený
– 1 vejce, rozšlehané
Na červenou vinnou omáčku:
– 1 šálek červeného vína
– 1 šálek hovězího vývaru
– 2 lžíce másla
– 2 lžíce mouky
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200 °C.
2. Osolte hovězí: Důkladně osolte hovězí svíčkovou sůlí a čerstvě mletým černým pepřem.
3. Opražte hovězí: Na velké pánvi na středním ohni sirozte hovězí ze všech stran do zlatova, asi 2-3 minuty na každou stranu. Odstavte a nechte zchladnout. Namažte svíčkovou hořčicí a odložte.
4. Připravte houbovou duxelles: Na téže pánvi rozpusťte máslo na středním ohni. Přidejte šalotku a česnek a osmahněte, dokud nezměknou. Přidejte jemně nasekané žampiony a tymiánové listy. Vařte za občasného míchání, dokud houbová směs nevyschne, 8-10 minut. Ochutnejte solí a pepřem a nechte vychladnout.
5. Zabalte hovězí: Položte velký kus potravinové fólie na rovný povrch. Rozložte plátky prosciutta na fólii, lehce se překrývají, aby vznikl obdélník. Houbovou duxelles rovnoměrně rozložte na prosciutto. Vložte hovězí svíčkovou na střed a navíjejte pevně, s pomocí potravinové fólie. Konce potravinové fólie zatáhněte a dejte do lednice na 20-30 minut.
6. Zabalte do listového těsta: Vyklopte listové těsto na pomoučený povrch tak, aby se plně obalilo hovězí. Vyberte hovězí z potravinové fólie a vložte jej do středu těsta. Těsto přeložte přes hovězí, okraje utěsněte rozšlehaným vajíčkem. Ořízněte přebytečné těsto a celé zabalte hovězí zbylým rozšlehaným vajíčkem.
7. Pečte: Položte zabalené hovězí švem dolů na plech. Pečte v předehřáté troubě po dobu 25-30 minut, dokud těsto nezezdívá a vnitřní teplota hovězí dosáhne 52 °C pro středně připravené. Nechte Beef Wellington odpočinout 10 minut před krájením.
8. Připravte červenou vinnou omáčku: Zatímco Beef Wellington peče, připravte červenou vinnou omáčku. Na malé pánvi rozpusťte máslo na středním ohni a zašlehejte s moukou, dokud se nevytvoří jíška. Postupně přilévejte červené víno a hovězí vývar za stálého míchání. Přiveďte k varu a pak vařte na mírném ohni, dokud omáčka nezahoustne, asi 10 minut. Ochutnejte solí a pepřem.
9. Podávejte: Nakrájejte Beef Wellington na tlusté plátky a podávejte s červenou vinnou omáčkou přelitou nahoře.
Užijte si svůj výborný Beef Wellington s přáteli a rodinou pro opravdu zvláštní gastronomický zážitek!