Bohaté severotajské kuřecí kari thajského stylu (Khao Soi)
Khao Soi je lákavé severotajské jídlo, které kombinuje bohaté chutě a jemné textury. Tato živá omáčka je charakterizována krémovým kokosovým vývarem, něžným kuřecím masem a křupavými vajíčkovými nudlemi. Smísí aromatické koření se silky hladkým kokosovým mlékem, vytvářející pohodlné a zároveň exotické kulinární mistrovské dílo. Perfektní pro útulný večer doma nebo k ohromení hostů autentickou thajskou hostinou.
Ingredience:
Na kari pastu:
– 1 lžíce semínek koriandru
– 1 lžička semínek kmínu
– 1 palcový kousek čerstvé kurkumy (nebo 1 lžička mleté kurkumy)
– 5 sušených červených papriček, namočených a zbavených semínek
– 3 stroužky česneku
– 2 šalotky
– 1 palcový kousek čerstvého zázvoru
– 1 lodyha citrónové trávy (pouze bílá část)
Na kari:
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 1 liber kuřecích stehenních kousků nakrájených na sousta
– 2 šálky kokosového mléka
– 2 šálky kuřecího vývaru
– 2 lžíce rybí omáčky
– 1 lžíce cukru
– 1 lžička soli
– 200 g sušených vajíčkových nudlí
– 1/4 šálku nasekaného koriandru
– 1/4 šálku nasekané nakládané hořčice
– 2 limetky nakrájené na klínky
– 2 šalotky na tenké plátky
– Chrupavě smažené cibulové nebo šalotkové kroužky (nepovinné)
Pokyny:
1. Příprava kari pasty:
– Na suché pánvi připravte koriandrová semínka a kmínová semínka na středním plameni dokud nezačnou vonět.
– V blenderu nebo mixéru spojte opečená semena, kurkumu, sušené papričky, česnek, šalotky, zázvor a citrónovou trávu.
– Mixujte do hladké pasty, přidávejte trochu vody, pokud je třeba k získání pasty.
2. Vaření kari:
– Na velkém hrnci na středně vysokém plameni rozehřejte rostlinný olej. Přidejte kari pastu a restujte asi 2-3 minuty, dokud nezačne vonět.
– Přidejte kuřecí kousky do hrnce, zamíchejte je do pasty. Vařte až do té doby, než bude kuře zevnitř růžové, asi 5 minut.
– Přidejte kokosové mléko a kuřecí vývar, dobře zamíchejte. Přiveďte směs k varu, pak snižte plamen na simmer.
– K hrnci přidejte rybí omáčku, cukr a sůl, zamíchejte dohromady. Nechte kari jemně simmerovat po dobu 20-25 minut, nebo až kuře bude propečené a chutě se spojí dohromady.
3. Příprava vajíčkových nudlí:
– Zatímco kari simmeruje, uvařte vajíčkové nudle podle návodu na obalu. Odstavte a dejte stranou.
4. Sestavení jídla:
– Nalijte vařené vajíčkové nudle do mís připravených pro servírování.
– Nalijte kuřecí kari na nudle, tak aby každá mísa dostala lahodnou směs vývaru a kuřete.
– Ozdobte nasekaným koriandrem, nakládanou hořčicí, šalotkami a křupavými smaženými cibulí nebo šalotkami, pokud používáte.
– Podávejte s klínky limetky na okraji, aby si každý přidal podle chuti.
Užijte si své bohaté severotajské kuřecí kari thajského stylu, lahodnou cestu do thajských chutí!