Bohaté severní thajské kuřecí kari (Khao Soi)

2024-08-23
Hearty Northern Thai-Style Chicken Curry (Khao Soi)

Bohaté severotajské kuřecí kari thajského stylu (Khao Soi)

Khao Soi je lákavé severotajské jídlo, které kombinuje bohaté chutě a jemné textury. Tato živá omáčka je charakterizována krémovým kokosovým vývarem, něžným kuřecím masem a křupavými vajíčkovými nudlemi. Smísí aromatické koření se silky hladkým kokosovým mlékem, vytvářející pohodlné a zároveň exotické kulinární mistrovské dílo. Perfektní pro útulný večer doma nebo k ohromení hostů autentickou thajskou hostinou.

Ingredience:
Na kari pastu:
– 1 lžíce semínek koriandru
– 1 lžička semínek kmínu
– 1 palcový kousek čerstvé kurkumy (nebo 1 lžička mleté kurkumy)
– 5 sušených červených papriček, namočených a zbavených semínek
– 3 stroužky česneku
– 2 šalotky
– 1 palcový kousek čerstvého zázvoru
– 1 lodyha citrónové trávy (pouze bílá část)

Na kari:
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 1 liber kuřecích stehenních kousků nakrájených na sousta
– 2 šálky kokosového mléka
– 2 šálky kuřecího vývaru
– 2 lžíce rybí omáčky
– 1 lžíce cukru
– 1 lžička soli
– 200 g sušených vajíčkových nudlí
– 1/4 šálku nasekaného koriandru
– 1/4 šálku nasekané nakládané hořčice
– 2 limetky nakrájené na klínky
– 2 šalotky na tenké plátky
– Chrupavě smažené cibulové nebo šalotkové kroužky (nepovinné)

Pokyny:
1. Příprava kari pasty:
– Na suché pánvi připravte koriandrová semínka a kmínová semínka na středním plameni dokud nezačnou vonět.
– V blenderu nebo mixéru spojte opečená semena, kurkumu, sušené papričky, česnek, šalotky, zázvor a citrónovou trávu.
– Mixujte do hladké pasty, přidávejte trochu vody, pokud je třeba k získání pasty.

2. Vaření kari:
– Na velkém hrnci na středně vysokém plameni rozehřejte rostlinný olej. Přidejte kari pastu a restujte asi 2-3 minuty, dokud nezačne vonět.
– Přidejte kuřecí kousky do hrnce, zamíchejte je do pasty. Vařte až do té doby, než bude kuře zevnitř růžové, asi 5 minut.
– Přidejte kokosové mléko a kuřecí vývar, dobře zamíchejte. Přiveďte směs k varu, pak snižte plamen na simmer.
– K hrnci přidejte rybí omáčku, cukr a sůl, zamíchejte dohromady. Nechte kari jemně simmerovat po dobu 20-25 minut, nebo až kuře bude propečené a chutě se spojí dohromady.

3. Příprava vajíčkových nudlí:
– Zatímco kari simmeruje, uvařte vajíčkové nudle podle návodu na obalu. Odstavte a dejte stranou.

4. Sestavení jídla:
– Nalijte vařené vajíčkové nudle do mís připravených pro servírování.
– Nalijte kuřecí kari na nudle, tak aby každá mísa dostala lahodnou směs vývaru a kuřete.
– Ozdobte nasekaným koriandrem, nakládanou hořčicí, šalotkami a křupavými smaženými cibulí nebo šalotkami, pokud používáte.
– Podávejte s klínky limetky na okraji, aby si každý přidal podle chuti.

Užijte si své bohaté severotajské kuřecí kari thajského stylu, lahodnou cestu do thajských chutí!

Don't Miss

Jubilant Lemon Basil Risotto with Juicy Grilled Shrimp: A Symphony of Mediterranean Flavors

Jubilant Rýže s Bazalkou a Citrónem s Šťavnatými Grilovanými Krevety: Symfonie Středomořských Chutí

Radostná citronová bazalková risotto s šťavnatými grilovanými krevety: Symfonie středomořských
Hearty Chicken Paprikash: A Traditional Hungarian Comfort Dish

Srdcový kuřecí paprikáš: Tradiční maďarské jídlo na zahřátí duše

Srdcový paprikáš s kuřecím masem: Tradiční maďarské komfortní jídlo Kuřecí