Bohaté a lahodné tmavé pivem dušené vepřové plecko
„`html
Tento pokrm obsahuje lahodné vepřové plecko pomalu dusené ve chmeleném směsi tmavého piva, zeleniny a bylinek. Kombinace přirozené bohatosti vepřového masa a hloubky poskytnuté pivem utváří lahodné mistrovské dílo. Tento pokrm je skvělý pro útulnou večeři nebo speciální příležitost a určitě okouzlí svým něžným masem a složitými chutěmi.
Suroviny:
- 1,4-1,8 kg vepřové plecko, bez kostí
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nasekaná
- 3 stroužky česneku, nastrouhané
- 2 mrkve, nakrájené
- 2 stonky řapíkatého celeru, nakrájené
- 1 láhev (355 ml) tmavého piva (např. stout nebo porter)
- 240 ml hovězího nebo kuřecího vývaru
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce worchestrové omáčky
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- Sůl a pepř dle chuti
- Nakrájená čerstvá petržel (na ozdobu)
Postup:
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Vepřové plecko osušte papírovými ubrousky a rovnoměrně ho osolte a opepřete ze všech stran.
- V hrnci na dusení nebo pečícím hrnci ohřejte olivový olej na středním plameni. Opékací plecko ukliďte na všechny strany, dokud není dobře zhnědlé, asi 5-7 minut na každé straně. Plecko odeberte a dejte stranou.
- Do stejného hrnce přidejte cibuli, česnek, mrkev a celer. Vařte za občasného míchání, dokud zelenina změkne, asi 5 minut.
- Přidejte rajčatový protlak a vařte další 2 minuty, dokud začne karamelizovat.
- Přilijte tmavé pivo a dbejte na to, abyste z dna hrnce odloupali upražené kousky (to dodává skvělou chuť). Přidejte vývar, worchestrovou omáčku, tymián a rozmarýn. Promíchejte.
- Vložte zpět vepřové plecko do hrnce tak, aby bylo částečně ponořeno v tekutině. Směs přiveďte k varu, poté přikryjte hrnec víkem.
- Přesuňte hrnec do předehřáté trouby a dušte 2,5 až 3 hodiny, nebo dokud není vepřové plecko měkké a snadno se rozpadá.
- Vraťte nakrájené vepřové plecko zpět do hrnce a promíchejte se šťávou z dušení. Ochutnejte a pokud je to nutné, dochuťte solí a pepřem podle potřeby.
- Servírujte dušené vepřové plecko s bramborovou kaší, rýží nebo máslovými nudlemi. Na ozdobu posypte nasekanou čerstvou petrželí pro výbuch barvy a čerstvosti.
<li Opatrně vyjměte vepřové plecko z hrnce a dejte ho na prkénko. Nechte chvíli odpočinout a rozsypte ho na velké kusy pomocí dvou vidliček.
Vychutnejte si bohaté a lahodné chutě tohoto tmavého pivem dušeného vepřového plecka – dokonalé jídlo k ohřátí jakéhokoli večeře.