Bohatý kuřecí paprikáš podle maďarského receptu – Pohodlná hostina z Evropy
Kuřecí paprikáš je tradiční maďarské jídlo známé svou bohatou chutí a krémovou texturou, které získává svou živou barvu díky štědrému množství sladké papriky. Toto jídlo skvěle ladí s porcí nudlí nebo knedlíků, které nasají lahodnou omáčku.
Ingredience
- 1 kg kuřecích stehen, s kostmi, s kůží
- Sůl a pepř dle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, jemně nasekaná
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžíce sladké maďarské papriky
- 1 paprika, tence nakrájená
- 1 velká rajče, nakrájené
- 250 ml kuřecího vývaru
- 250 ml zakysané smetany
- 1 lžíce hladké mouky
- Sušená petržel, nasekaná, na ozdobu
Instrukce
- Ochutnat kuřecí stehna solí a pepřem.
- V hrnci nebo dusíku zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte kuřecí stehna se stranou s kůží dolů a zprudka osmažte asi 5-7 minut na každé straně, dokud kůže není křupavá a zlatavá. Kuře vyjměte z hrnce a odložte stranou.
- Ve stejném hrnci přidejte na drobno nakrájenou cibuli a osmahněte do průsvitného stavu, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a vařte další minutu.
- Zamíchejte sladkou maďarskou papriku, dokud nebude cibule dobře obalena, a přidejte nakrájenou papriku a rajče. Vařte asi 2-3 minuty, dokud zelenina nezačne změkčovat.
- Přilijte kuřecí vývar, pořádně oškrábejte hnědé kousky z dna hrnce. Vraťte kuřecí stehna zpět do hrnce, kůží nahoru, ujistěte se, že jsou částečně pokryta tekutinou.
- Snížte plamen na minimum, přikryjte hrnec a nechte kuře vařit asi 40 minut, dokud nebude měkké a propečené.
- V malé misce smíchejte zakysanou smetanu a mouku, dokud nezískáte hladkou směs. Směs vlažte přidáním několika lžic horkého vařícího líhu a důkladně promíchejte. Postupně tuto směs vmíchejte zpět do hrnce, neustále míchejte, aby nedošlo k zabouchnutí.
- Pokračujte v vaření kuřecího paprikáše asi dalších 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a případně dochuťte.
- Ozdobte čerstvě nakrájenou petrželí a podávejte teplé s nudlemi nebo knedlíky.