Bohatá maďarská kuřecí paprikáš – Pohodlný hostin z Evropy

2024-07-01
Rich Hungarian-Style Chicken Paprikash – A Comforting Feast from Europe

Bohatý kuřecí paprikáš podle maďarského receptu – Pohodlná hostina z Evropy

Kuřecí paprikáš je tradiční maďarské jídlo známé svou bohatou chutí a krémovou texturou, které získává svou živou barvu díky štědrému množství sladké papriky. Toto jídlo skvěle ladí s porcí nudlí nebo knedlíků, které nasají lahodnou omáčku.

Ingredience

  • 1 kg kuřecích stehen, s kostmi, s kůží
  • Sůl a pepř dle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 velká cibule, jemně nasekaná
  • 3 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce sladké maďarské papriky
  • 1 paprika, tence nakrájená
  • 1 velká rajče, nakrájené
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 lžíce hladké mouky
  • Sušená petržel, nasekaná, na ozdobu

Instrukce

  1. Ochutnat kuřecí stehna solí a pepřem.
  2. V hrnci nebo dusíku zahřejte olivový olej na středním plameni. Přidejte kuřecí stehna se stranou s kůží dolů a zprudka osmažte asi 5-7 minut na každé straně, dokud kůže není křupavá a zlatavá. Kuře vyjměte z hrnce a odložte stranou.
  3. Ve stejném hrnci přidejte na drobno nakrájenou cibuli a osmahněte do průsvitného stavu, asi 5 minut. Přidejte nasekaný česnek a vařte další minutu.
  4. Zamíchejte sladkou maďarskou papriku, dokud nebude cibule dobře obalena, a přidejte nakrájenou papriku a rajče. Vařte asi 2-3 minuty, dokud zelenina nezačne změkčovat.
  5. Přilijte kuřecí vývar, pořádně oškrábejte hnědé kousky z dna hrnce. Vraťte kuřecí stehna zpět do hrnce, kůží nahoru, ujistěte se, že jsou částečně pokryta tekutinou.
  6. Snížte plamen na minimum, přikryjte hrnec a nechte kuře vařit asi 40 minut, dokud nebude měkké a propečené.
  7. V malé misce smíchejte zakysanou smetanu a mouku, dokud nezískáte hladkou směs. Směs vlažte přidáním několika lžic horkého vařícího líhu a důkladně promíchejte. Postupně tuto směs vmíchejte zpět do hrnce, neustále míchejte, aby nedošlo k zabouchnutí.
  8. Pokračujte v vaření kuřecího paprikáše asi dalších 5-10 minut, dokud omáčka nezhoustne. Ochutnejte a případně dochuťte.
  9. Ozdobte čerstvě nakrájenou petrželí a podávejte teplé s nudlemi nebo knedlíky.

Don't Miss

Garlic Mushroom Omelette: A Hearty Breakfast Delight Packed with Flavor and Protein

Česnekovo houbová omeleta: Sytá snídaně plná chuti a bílkovin

Česneková žampiónová omeleta: Srdnatá snídaně plná chuti a bílkovin Česneková
Hungarian Gulyás Soup: A Hearty Delight Steeped in Tradition and Flavor

Maďarská polévka gulyáš: sytá lahůdka s tradicí a chutí

Masová gulášová polévka: Srdcová radost provoněná tradicí a chutí Maďarský