Bohat chutný a aromatický kuřecí tikka masala
Kuřecí tikka masala je populární a aromatické indické kari jídlo, které je oblíbené po celém světě. Toto jídlo obsahuje něžné kousky marinovaného kuřete vařené v krémové, ochucené rajčatové omáčce s garam masalou, zázvorem, česnekem a dalšími vonnými kořeními. Obvykle se podává s rýží nebo nanem, což z něj činí syté a uspokojivé jídlo.
Suroviny:
Pro marinádu kuřete:
– 1 lb kuřecí prsa nebo stehna, nakrájené na sousto velikosti kousků
– 1 hrnek bílého jogurtu
– 1 lžíce citronové šťávy
– 2 lžičky mletého kmínu
– 2 lžičky mletého koriandru
– 2 lžičky papriky
– 1 lžička garam masaly
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička soli
– 1 lžička čerstvě mletého pepře
– 2 stroužky česneku, nakrájené
– 2,5 cm kousek zázvoru, nastrouhaného
Pro omáčku Masala:
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 1 velká cibule, jemně nakrájená
– 3 stroužky česneku, nakrájené
– 2,5 cm kousek zázvoru, nastrouhaného
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička kurkumy
– 1 lžička papriky
– 1 lžička garam masaly
– 1/2 lžičky červené papriky (volitelně, pro pikantnost)
– 1 plechovka (14 oz) rozmačkaných rajčat
– 1 hrnek smetany nebo kokosového mléka
– Sůl a pepř podle chuti
– 1/4 hrnku nasekaného čerstvého koriandru (na ozdobu)
Postup:
1. Marinované kuře: V míse smíchejte jogurt, citronovou šťávu, mletý kmín, mletý koriandr, papriku, garam masalu, kurkumu, sůl, pepř, česnek a zázvor. Přidejte kousky kuřete a promíchejte. Zakryjte a nechte alespoň 1 hodinu v lednici, nebo přes noc pro nejlepší výsledky.
2. Uvařte kuře: Předehřejte grill nebo troubu na vysokou teplotu. Navařte marinované kousky kuřete na špejli. Grilujte nebo pečte asi 5-7 minut na každé straně, nebo dokud kuře není uvařené a lehce načernalé. Odeberte ze špejlí a dejte stranou.
3. Připravte omáčku Masala: Na pánvi zahřejte olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a vařte, občas míchejte, dokud nezměkne a nestane se průsvitnou, asi 5 minut. Přidejte česnek a zázvor a vařte dalších 1-2 minuty, dokud voní.
4. Přidejte koření: Vmíchejte mletý kmín, mletý koriandr, kurkumu, papriku, garam masalu a červenou papriku (pokud používáte). Připražte koření asi 1 minutu, aby uvolnily své aroma.
5. Přidejte rajčata: Vlijte rozmačkaná rajčata a vařte asi 10 minut, občas míchejte, dokud se omáčka mírně nezahustí.
6. Dokončete omáčku: Snížte teplotu a pomalu vmíchejte smetanu nebo kokosové mléko. Lehce povařte 5 minut. Ochutnejte a osolte a opepřete podle chuti.
7. Spojte a podávejte: Přidejte grilované kousky kuřete do omáčky, dobře je promíchejte. Vařte na mírném ohni dalších 5 minut, dokud se kuře neprohřeje a plně se nespojí s omáčkou.
8. Ozdobte a podávejte: Posypte čerstvým koriandrem. Podávejte teplé přes páru vařené basmati rýže nebo s teplým nanem.
Užijte si tento bohatý a chutný kuřecí tikka masala, ikonické jídlo, které kombinuje dokonalou směs koření, krémové chuti a něžného kuřete!