Bohatá a chutná valencijská paella: španělské potěšení plné tradice a aromatických tónů
Valencijská paella, pokrm pocházející ze slunečných pobřeží Valencie ve Španělsku, zosobňuje směs živých barev a působivých chutí vzniklých z bujné krajiny regionu. Tento klasický španělský pokrm je vrcholem těch nejčerstvějších ingrediencí kombinovaných s kulinářskými tradicemi předávanými po generace. Uprostřed je valencijská paella lákavou hostinou pro smysly, charakterizovanou svými zlatavými rýžovými zrny ochucenými šafránem a rustikálními prvky pevniny a moře.
Valencijská paella se tradičně připravuje v široké, kulaté pánvi známé jako „paellera“, která zajišťuje rovnoměrné vaření a vznik žádoucího „socarratu“ — chutné křupavé vrstvy rýže na dně. Tento recept nabízí perfektní příležitost shromáždit blízké kolem společného stolu, vyvolávající ducha španělské pohostinnosti. Ať už si ji vychutnáváte na čerstvém vzduchu během slunečné letní oslavy, nebo si užíváte její teplo v chladném podzimním večeru, valencijská paella vás s každým soustem přenese k Středozemnímu moři.
Ingredience
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 libra kuřecích stehen nebo paliček, s kůží a kostí
– 1 libra králíka, nakrájeného na kousky
– Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
– 1 střední cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 červená paprika, nakrájená na plátky
– 2 rajčata roma, nastrouhaná
– 1 lžička uzené papriky
– Generózní špetka šafránových nití
– 1 šálek zelených fazolí (nejlépe ploché, španělské zelené fazole)
– 1/2 šálku garrofón fazolí (španělské široké fazole), nebo náhrada limovými fazolemi
– 2 šálky španělské bomba nebo Calasparra rýže
– 4 šálky kuřecího vývaru
– Citronové klínky k podávání
Pokyny
1. Příprava pánve:
– Zahřejte olivový olej ve velké paella pánvi na středním ohni. Okořeňte kuřecí a králičí kousky solí a pepřem. Opečte je na pánvi, dokud není maso zlaté ze všech stran. To by mělo trvat asi 10 minut. Vyjměte maso z pánve a dejte stranou.
2. Vytvoření základny:
– Ve stejné pánvi snižte teplotu na středně nízkou a přidejte cibuli a česnek. Vařte do průsvitna a voňavé, asi 3 minuty. Vmíchejte červenou papriku a pokračujte v vaření další 2 minuty. Přidejte nastrouhaná rajčata a vařte, dokud se mírně nezredukují a nezískají hlubší barvu.
3. Koření a chutě:
– Přidejte uzenou papriku a šafránové nitě do pánve a jemně promíchejte, aby se uvolnily jejich chutě do základu. Dávejte pozor, abyste papriku nespálili.
4. Zelenina a luštěniny:
– Vmíchejte zelené fazole a garrofón fazole a obalte je aromatickou směsí v pánvi. Vraťte opečené kuře a králíka zpět do pánve, usazujte je mezi zeleninu.
5. Rýžový rituál:
– Posypte rýži rovnoměrně po pánvi, poté nalijte kuřecí vývar. Upravte teplotu na středně vysokou a přiveďte směs k varu. Vyhněte se míchání poté, co je rýže rovnoměrně rozprostřena, protože to pomáhá vytvářet socarrat.
6. Vaření a napařování:
– Nechte paellu vařit na živém varu po dobu 15-20 minut, dokud rýže neabsorbuje vývar a neodhalí svou nadýchanou, jemnou texturu. Pokud rýže potřebuje více tekutiny, jemně přidejte více vývaru nebo vody v malých množstvích.
7. Dokončení a hostina:
– Jakmile se tekutina absorbuje a rýže je jemná, odeberte pánev z tepla. Přikryjte paellu volně čistou utěrkou a nechte odpočívat 5-10 minut. Tato doba odpočinku zintenzivní chuti a texturu.
Tipy na vaření a návrhy na servírování
– Tipy na vaření: Pro autentický socarrat odolávejte pokušení míchat paellu, jakmile je vývar přidán.
– Návrhy na podávání: Podávejte svou valencijskou paellu s citronovými klínky a křupavým španělským bílým vínem, jako je Albariño, aby vyvážilo bohaté chutě.
– Nápady na párování: Párujte s lehkým, zeleným salátem s kyselým dresinkem, aby doplnil bohaté a robustní tóny paelly.
Zažijte živou esenci Valencie s každým soustem a nechte harmonickou směs ingrediencí přenést vás do srdce španělské gastronomie!