Biriyani – Vonná indická kořeněná vrstvená rýžová pochoutka

2024-06-12
Biriyani – The Fragrant Indian Spice-Laden Layered Rice Dish

Biriyani – Vonná indická pikantní vrstvená rýžová pochoutka

Při ochutnávání tradiční indické pokrmy zvané Biriyani zažijte explozi chutí. Luxusní směs basmati rýže bohatě napařená vonnými kořeními a vrstvená s měkkým marinovaným masem nebo zeleninou. Tento pokrm je oslavován pro svou složitou přípravu a hloubku chutí, často spojován s královstvím a speciálními příležitostmi.

Recept na kuřecí Biriyani:

Ingredience:

– 2 šálky basmati rýže
– 1 libra kuřecích stehenních řízků, nakrájených na kousky velikosti sousta
– 3 lžíce rostlinného oleje
– 1 velká cibule, jemně nakrájená
– 2 rajčata, jemně nakrájená
– 2 lžíce prášku biriyani masala
– 1 lžička kurkumového prášku
– 1 lžička garam masala
– 1/2 lžičky červeného chilli prášku (upravte dle chuti)
– 1 šálek bílého jogurtu
– 1/4 šálku čerstvých nasekaných listů máty
– 1/4 šálku čerstvých nasekaných listů koriandru
– 2 lžíce zázvorového česnekového pasty
– 4 šálky vody
– Sůl dle chuti
– Šafránové vlákna, špetka namočená ve studeném mléce (nepovinné)
– Smažená cibule, jako ozdoba (nepovinné)
– Límec a raita, k podávání jako přílohy

Celé koření pro rýži:

– 2 bobkové listy
– 4 zelené kardamomové lusky
– 3 hřebíčky
– 1 kousek skořice délky 2,5 cm

Celé koření pro marinádu:

– 2 bobkové listy
– 3 zelené kardamomové lusky
– 2 hřebíčky
– 1 hvězdička badyánu
– 1 kousek skořice délky 2,5 cm

Postup:

1. Propláchněte basmati rýži, dokud voda nebude průhledná, nechte ji namočenou po dobu 30 minut, poté sceděte.
2. Větší hrnec ohřejte 2 lžičkami oleje. Přidejte ‚celé koření pro rýži‘ a osmahněte, dokud nezačnou syčet.
3. Přidejte sceděnou rýži a smažte ji 1-2 minuty za neustálého míchání.
4. Přilijte 4 šálky vody a sůl dle chuti. Přiveďte k varu, přiklopte a povařte 8-10 minut, nebo dokud se voda nevstřebá a rýže nebude uvařená, ale stále tuhá. Odstraňte z ohně a odložte stranou.
5. V misce marinujte kuře s jogurtem, práškem biriyani masala, kurkumovým práškem, garam masala, červeným chilli práškem, polovinou máty a koriandru, zázvorovou česnekovou pastou a ‚celým kořením pro marinádu‘. Nechte marinovat minimálně 30 minut.
6. Ve větší pánvi nebo hrnci rozehřejte zbývající olej. Přidejte nakrájenou cibuli a smažte, dokud nezezlá.
7. Přidejte marinované kuře a smažte, dokud nezezlá a olej se nerozpustí z koření.
8. Přidejte nakrájená rajčata a vařte, dokud se nerozmačkají a nesplynou s směsí.
9. Pro vrstvení biriyani vyndejte polovinu vařeného kuřete a odložte stranou. Rozprostřete polovinu vařené rýže přes kuře v pánvi, posypejte zbývající máty a koriandrem a přidejte safránové mléko.
10. Položte zbývající kuře na rýži a poté přidejte zbývající rýži. Pánvi přikryjte pevným víkem nebo fólií.
11. Povařte na velmi slabém ohni přibližně 20 minut, aby se chutě spojily.
12. Šetrně prozměte a promíchejte biriyani před podáváním, aby se vrstvy rýže a kuřete spojily.
13. Podávejte s osmakem cibule, pokud je to žádoucí, a teplé s límecem a raitou na straně.

Užijte si tuto nebeskou Biriyani, která je důkazem bohaté kulinární dědictví Indie.

Don't Miss

Bibimbap: A Vibrant Korean Rice Bowl with Vegetables, Eggs, and Beef

Bibimbap: Barevná korejská mísa s rýží, zeleninou, vejci a hovězím masem

Bibimbap: Živá korejská mísa rýže s zeleninou, vejci a hovězím
Traditional Greek Baklava: A Symphony of Honey-Soaked Layers and Crunchy Nuts

Tradiční řecký baklava: Symfonie medem nasáklých vrstev a křupavých ořechů

Tradiční řecká baklava: Symfonie medem přelitých vrstev a křupavých ořechů