Nebeské mexické kuřecí enchilady babičky s cremovou mandleovou omáčkou
Hledáte lahodnou a chutnou možnost večeře? Pak se podívejte na naše klasické mexické kuřecí enchilady s twistem – cremovou mandleovou omáčkou, která pokrm přenesla na zcela novou úroveň. Toto pohodlné a uspokojivé jídlo obsahuje měkké tortilly naplněné něžným, roztrhaným kuřetem, zapečené dokonalé a zakryté bohatě cremovou mandleovou omáčkou. Skvělé pro rodinné večeře nebo hostování!
Ingredience:
Na kuřecí náplň:
– 2 šálky nastrouhané uvařené kuřecí maso
– 1 střední cibule, jemně nakrájená
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 šálek konzervovaných rajčat, nakrájených na kostky
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička chilli prášku
– Sůl a pepř podle chuti
Na cremovou mandleovou omáčku:
– 2 lžíce másla
– 2 lžíce hladké mouky
– 2 šálky kuřecího vývaru
– 1 šálek mandleového mléka
– 1/2 šálku jemně mletých mandlí
– 1/2 lžičky mletého muškátového oříšku
– Sůl a pepř podle chuti
Při sestavování:
– 8-10 kukuřičných tortill
– 1 šálek nastrouhaného sýra (cheddar nebo Monterey Jack)
– Čerstvý koriandr, nasekaný (volitelně, na ozdobu)
Postup:
Krok 1: Příprava kuřecí náplně
1. Na velké pánvi osmažte jemně nakrájenou cibuli na středním ohni, dokud nezměkne.
2. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte další minutu.
3. Vhoďte nakrájená rajčata, nastrouhané kuřecí maso, kmín, chilli prášek, sůl a pepř. Vařte asi 5-7 minut, dokud se všechno dobře nespojí a neprohřeje.
Krok 2: Příprava cremové mandleové omáčky
1. Na hrnci rozpusťte máslo na středním ohni. Jakmile se máslo rozpustí, vmíchejte mouku a vařte asi 1-2 minuty, abyste vytvořili základ omáčky (roux).
2. Pomalu přilijte kuřecí vývar za stálého šlehání, abyste se vyvarovali hrudkám.
3. Vlijte mandleové mléko a pokračujte ve šlehání, dokud se omáčka nezahustí.
4. Vmíchejte namleté mandle, muškátový oříšek, sůl a pepř. Vařte dalších 2-3 minuty, dokud omáčka nebude hladká a cremová.
Krok 3: Sestavení enchilad
1. Předehřejte troubu na 175°C.
2. Ohřejte kukuřičné tortilly v mikrovlnné troubě nebo na horké pánvi, dokud nebudou ohebné.
3. Na každou tortillu dejte asi 2-3 lžíce kuřecí náplně, zabalte je a vložte do pekáčku, švem dolů.
4. Přelijte enchilady cremovou mandleovou omáčkou, aby byly pořádně pokryté.
5. Rozerujte na ně sýr rovnoměrně.
Krok 4: Pečení enchilad
1. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezačne bublat.
Krok 5: Podávání
1. Vyndejte z trouby a nechte chvíli vychladnout.
2. Pokud chcete, ozdobte čerstvým koriandrem a vychutnejte si své nebeské mexické kuřecí enchilady s cremovou mandleovou omáčkou!