Baba ghanoush: Výrazně chutný a kouřový středovýchodní dip z lilkového březíku

2024-07-12
Baba Ghanoush: A Flavorful and Smoky Middle Eastern Eggplant Dip

Baba Ghanoush: Jemný a kouřový středomořský lilek

Baba Ghanoush je populární a lahodná středomořská pochoutka vyrobená zpečeného lilku, tahini, česneku, citronové šťávy a různých koření. Tento krémový a kouřový dip se skvěle hodí k pita chlebu, syrové zelenině nebo dokonce jako příloha. Následující recept vás provede výrobou této lahodné předkrmu.

Suroviny:

– 2 velké lilky
– 1/4 šálku tahini (sezamová pasta)
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 3 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
– 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
– 1 lžička mletého kmínu
– Sůl dle chuti
– Čerstvě mletý černý pepř dle chuti
– 1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky (nepovinné, na ozdobu)
– 1 polévková lžíce jader granátového jablka (nepovinné, na ozdobu)
– Pita chléb nebo syrová zelenina, k podávání

Postup:

  1. ###Předehřejte### troubu na 200 °C.
  2. ###Lilky### opláchněte pod tekoucí vodou a osušte je papírovým kuchyňským ubrouskem.
  3. ###Vilím### do každého lilejky pár děr vidličkou, aby mohla během pečení unikat pára.
  4. ###Lilky### položte na plech a pečte v předehřáté troubě asi 40-50 minut, dokud nejsou měkké a kůže je zhnědlá. Lileky občas ###otočte### pro rovnoměrné pečení.
  5. ###Vyndejte### lileky z trouby a nechte je chvíli vychladnout.
  6. ###Na### vychlazené lileky podélně nakrájejte a dužinu vydlabejte do velké mísy, kůži vyhoďte. ###Lilkovou### dužinu dejte do cedníku a nechte ji okapat asi 15 minut, aby se odtekla nadbytečná tekutina.
  7. ###Odsajenou### lilkovou dužinu přendejte do mixéru. ###Přidejte### tahini, česnek, citronovou šťávu, olivový olej a mletý kmín.
  8. ###Rozmixujte### směs do hladka a krémové konzistence. ###Ochutnejte### a případně přidejte sůl a černý pepř dle chuti.
  9. ###Baba### Ghanoush přendejte do servírovací mísy a ###přidejte### trochu extra panenského olivového oleje nahoře. ###Posypejte### nasekanou petrželkou a jadérky granátového jablka, pokud používáte.
  10. ###Podávejte### Baba Ghanoush s pita chlebem nebo syrovou zeleninou. ###Užijte si### tento lahodný, kouřový a krémový dip!
How to Make Baba Ghanoush | Lebanese Eggplant Dip

John Washington

John Washington je vynikající autor a myslitel v oblastech nových technologií a fintech. Drží titul magistra v oboru řízení informačních technologií z prestižní Claremont Graduate University, kde si vybudoval odborné znalosti na pomezí financí a technologií. S více než desetiletou zkušeností ve finančním sektoru pracoval John jako seniorní analytik ve společnosti Solstice Financial, kde se zaměřoval na inovativní fintech řešení a strategie digitální transformace. Jeho pronikavé články a výzkumy byly zveřejněny v předních odvětvových publikacích, což z něj učinilo žádaného řečníka na konferencích po celém světě. Johnova angažovanost v objevování budoucnosti financí a technologií z něj činí klíčového přispěvatele k vyvíjejícímu se narativu v této dynamické oblasti.

Don't Miss

Peach and Jalapeño Turkey Tacos: A Sweet and Spicy Twist on a Classic

Broskve a jalapeňová krůtí tacos: Sladká a pikantní variace na klasiku

Broskvice a Jalapeño Tacos s Krůtím Masem: Sladko-pikantní Obrat o
Delicious Kavurma with Fresh Vegetables and Fragrant Herbs

lahodné kavurma s čerstvou zeleninou a voňavými bylinkami

Vynikající kavurma s čerstvou zeleninou a voňavými bylinkami Kavurma je