Baba Ghanoush: Jemný a kouřový středomořský lilek
Baba Ghanoush je populární a lahodná středomořská pochoutka vyrobená zpečeného lilku, tahini, česneku, citronové šťávy a různých koření. Tento krémový a kouřový dip se skvěle hodí k pita chlebu, syrové zelenině nebo dokonce jako příloha. Následující recept vás provede výrobou této lahodné předkrmu.
Suroviny:
– 2 velké lilky
– 1/4 šálku tahini (sezamová pasta)
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 3 polévkové lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
– 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje
– 1 lžička mletého kmínu
– Sůl dle chuti
– Čerstvě mletý černý pepř dle chuti
– 1 polévková lžíce nasekané čerstvé petrželky (nepovinné, na ozdobu)
– 1 polévková lžíce jader granátového jablka (nepovinné, na ozdobu)
– Pita chléb nebo syrová zelenina, k podávání
Postup:
- ###Předehřejte### troubu na 200 °C.
- ###Lilky### opláchněte pod tekoucí vodou a osušte je papírovým kuchyňským ubrouskem.
- ###Vilím### do každého lilejky pár děr vidličkou, aby mohla během pečení unikat pára.
- ###Lilky### položte na plech a pečte v předehřáté troubě asi 40-50 minut, dokud nejsou měkké a kůže je zhnědlá. Lileky občas ###otočte### pro rovnoměrné pečení.
- ###Vyndejte### lileky z trouby a nechte je chvíli vychladnout.
- ###Na### vychlazené lileky podélně nakrájejte a dužinu vydlabejte do velké mísy, kůži vyhoďte. ###Lilkovou### dužinu dejte do cedníku a nechte ji okapat asi 15 minut, aby se odtekla nadbytečná tekutina.
- ###Odsajenou### lilkovou dužinu přendejte do mixéru. ###Přidejte### tahini, česnek, citronovou šťávu, olivový olej a mletý kmín.
- ###Rozmixujte### směs do hladka a krémové konzistence. ###Ochutnejte### a případně přidejte sůl a černý pepř dle chuti.
- ###Baba### Ghanoush přendejte do servírovací mísy a ###přidejte### trochu extra panenského olivového oleje nahoře. ###Posypejte### nasekanou petrželkou a jadérky granátového jablka, pokud používáte.
- ###Podávejte### Baba Ghanoush s pita chlebem nebo syrovou zeleninou. ###Užijte si### tento lahodný, kouřový a krémový dip!