Autentický marocký jehněčí tagine s nakládanými citrony a olivami
Tento bohatý a chutný marocký jehněčí tagine je tradiční severoafrický guláš vařený pomalu, aby se vyvinula hloubka chuti. Nakládané citrony přidávají jedinečnou kyselou chuť, zatímco olivy poskytují slaný kontrast, dělajíce z tohoto jídla oblíbenost u těch, kdo ocení kombinaci slaných a kyselých chutí.
Suroviny:
- 2 libry jehněčí kýta, nakrájená na kousky
- 2 nakládané citrony, rozčtvrcené
- 2 šálky zelených oliv bez pecek
- 1 velká cibule, nasekaná
- 4 stroužky česneku, nasekané
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2 lžičky mletého kmínu
- 2 lžičky mleté skořice
- 1 lžička kurkumy
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička papriky
- 1/2 lžičky šafránu
- Sůl podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 1/2 šálku nasekaného koriandru
- Čerstvá petržel, nasekaná, na ozdobení
Postup:
- V misce smíchejte jehněčí kousky se zázvorem, kmínem, skořicí, kurkumou, pepřem a paprikou. Dobře promíchejte, aby se maso rovnoměrně obalilo kořením.
- Rozehřejte olivový olej v tagine nebo těžkém hrnci na střední-vysokou teplotu. Přidejte jehněčí a zprudka opečte ze všech stran, asi 5-7 minut.
- Přidejte nasekanou cibuli a česnek do hrnce a restujte, dokud cibule nezezlákne, asi 5 minut.
- Přilijte kuřecí nebo zeleninový vývar a přidejte šafránová vlákna. Zamíchejte. Nechte směs provařit.
- Přidejte nakládané citrony a zelené olivy do hrnce. Ztlumte plamen na minimum, přikryjte a nechte vařit 1,5 až 2 hodiny, nebo dokud není jehněčí měkké a chutě se dobře spojily.
- Zhruba 15 minut před koncem vaření přidejte nasekaný koriandr a dobře promíchejte.
- Ochutnejte a případně dochuťte. Pokud je omáčka příliš hustá, můžete přidat trochu více vývaru nebo vody.
- Před podáváním ozdobte čerstvou petrželí. Podávejte teplé s kuskusem nebo křupavým chlebem k nasátí lahodné omáčky.
Užijte si toto aromatické a syté jídlo, které přinese do vaší tabule vůni marockého tepla!