Authentic Moroccan Lamb Tagine with Apricots and Chickpeas

Autentický marocký tagine z jehněčího masa s meruňkami a cizrny

Marocký tagine z jehněčího masa s meruňkami a cizrnou je lahodné dušené jídlo, které zachycuje živoucí a aromatickou podstatu marocké kuchyně. Tento pokrm kombinuje šťavnaté jehněčí maso, sladké meruňky, syté cizrny a směs teplých koření, které se pomalu vaří do dokonalosti v tradiční hliněné nádobě na taginu. Podávejte s nadýchanou kuskusem nebo křupavým chlebem, je to hostina jak pro oči, tak pro chuťové pohárky.

### Ingredience:

– **900 g jehněčí kýta nebo stehno, nakrájené na velké kousky**
– **2 lžíce olivového oleje**
– **1 velká cibule, jemně nasekaná**
– **3 stroužky česneku, prolisované**
– **1 lžička mletého zázvoru**
– **1 lžička mleté skořice**
– **1 lžička mletého kmínu**
– **1 lžička mletého koriandru**
– **1 lžička kurkumy**
– **1/2 lžičky mletého černého pepře**
– **1/2 lžičky mleté papriky**
– **1/4 lžičky šafránu, namočeného ve 2 lžících teplé vody**
– **150 g sušených meruněk, na půlky**
– **1 plechovka cizrny (425 g), odkapaná a propláchnutá**
– **480 ml kuřecího nebo hovězího vývaru**
– **1 lžíce medu**
– **1 lžíce rajčatového protlaku**
– **Sůl dle chuti**
– **Čerstvý koriandr nebo petržel ke zdobení**
– **Opražené mandle ke zdobení (volitelné)**

### Postup:

1. **Na velké hliněné nádobě na taginu nebo těžkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte kousky jehněčího masa a zprudka opečte ze všech stran, což by mělo trvat asi 6-8 minut. Mějte jehněčí maso na první straně a dejte stranou.**

2. **Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nebude měkká a zlatohnědá, asi 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte další minutu, dokud nezačne voňavět.**

3. **Vraťte jehněčí maso do hrnce s cibulí a česnekem. Přidejte mletý zázvor, skořici, kmín, koriandr, kurkumu, černý pepř, papriku a šafránovou vodu. Dobře promíchejte, aby se maso a cibule obalily kořením.**

4. **Přidejte do hrnce sušené meruňky a cizrnu, šetrně je promíchejte s jehněčím a kořením.**

5. **Nalijte do hrnce kuřecí nebo hovězí vývar, pak vmíchejte med a rajčatový protlak. Ochutnejte sůl dle chuti.**

6. **Přiveďte směs k mírnému varu. Snížte teplotu na minimum, přikryjte hrnec poklicí a nechte pomalu vařit asi 2 až 2,5 hodiny, nebo dokud jehněčí maso nebude měkké a chutě se spojí dohromady.**

7. **Občas zkontrolujte, zda je dostatek tekutiny. Pokud se zdá příliš suché, přidejte trochu více vývaru nebo vody.**

8. **Jakmile je jehněčí maso hotové, ochutnejte a případně upravte koření.**

9. **Podávejte marocký tagine s jehněčím teplý, ozdobený čerstvým koriandrem nebo petrželí a opraženými mandlemi, pokud si přejete. Podávejte s kuskusem, rýží nebo křupavým chlebem pro kompletní jídlo.**

Užijte si aromatické a bohaté chutě této marocké klasiky s vaší rodinou a přáteli!

The source of the article is from the blog karacasanime.com.ve