Autentický marocký jehněčí tagine s meruňkami a cizrna

2024-07-19
Authentic Moroccan Lamb Tagine with Apricots and Chickpeas

Autentický marocký tagine z jehněčího masa s meruňkami a cizrny

Marocký tagine z jehněčího masa s meruňkami a cizrnou je lahodné dušené jídlo, které zachycuje živoucí a aromatickou podstatu marocké kuchyně. Tento pokrm kombinuje šťavnaté jehněčí maso, sladké meruňky, syté cizrny a směs teplých koření, které se pomalu vaří do dokonalosti v tradiční hliněné nádobě na taginu. Podávejte s nadýchanou kuskusem nebo křupavým chlebem, je to hostina jak pro oči, tak pro chuťové pohárky.

Ingredience:

900 g jehněčí kýta nebo stehno, nakrájené na velké kousky
2 lžíce olivového oleje
1 velká cibule, jemně nasekaná
3 stroužky česneku, prolisované
1 lžička mletého zázvoru
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 lžička kurkumy
1/2 lžičky mletého černého pepře
1/2 lžičky mleté papriky
1/4 lžičky šafránu, namočeného ve 2 lžících teplé vody
150 g sušených meruněk, na půlky
1 plechovka cizrny (425 g), odkapaná a propláchnutá
480 ml kuřecího nebo hovězího vývaru
1 lžíce medu
1 lžíce rajčatového protlaku
Sůl dle chuti
Čerstvý koriandr nebo petržel ke zdobení
Opražené mandle ke zdobení (volitelné)

Postup:

1. Na velké hliněné nádobě na taginu nebo těžkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte kousky jehněčího masa a zprudka opečte ze všech stran, což by mělo trvat asi 6-8 minut. Mějte jehněčí maso na první straně a dejte stranou.

2. Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nebude měkká a zlatohnědá, asi 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte další minutu, dokud nezačne voňavět.

3. Vraťte jehněčí maso do hrnce s cibulí a česnekem. Přidejte mletý zázvor, skořici, kmín, koriandr, kurkumu, černý pepř, papriku a šafránovou vodu. Dobře promíchejte, aby se maso a cibule obalily kořením.

4. Přidejte do hrnce sušené meruňky a cizrnu, šetrně je promíchejte s jehněčím a kořením.

5. Nalijte do hrnce kuřecí nebo hovězí vývar, pak vmíchejte med a rajčatový protlak. Ochutnejte sůl dle chuti.

6. Přiveďte směs k mírnému varu. Snížte teplotu na minimum, přikryjte hrnec poklicí a nechte pomalu vařit asi 2 až 2,5 hodiny, nebo dokud jehněčí maso nebude měkké a chutě se spojí dohromady.

7. Občas zkontrolujte, zda je dostatek tekutiny. Pokud se zdá příliš suché, přidejte trochu více vývaru nebo vody.

8. Jakmile je jehněčí maso hotové, ochutnejte a případně upravte koření.

9. Podávejte marocký tagine s jehněčím teplý, ozdobený čerstvým koriandrem nebo petrželí a opraženými mandlemi, pokud si přejete. Podávejte s kuskusem, rýží nebo křupavým chlebem pro kompletní jídlo.

Užijte si aromatické a bohaté chutě této marocké klasiky s vaší rodinou a přáteli!

Don't Miss

Sumptuous Peruvian Ceviche: A Zesty Delight with Citrusy Elegance and Nutritional Benefits

Bohatá peruánská ceviche: Osvěžující pochoutka s citrusovou elegancí a nutričními výhodami

Rozkošné peruánské ceviche: Osvěžující lahůdka s citrusovou elegancí a nutričními
Roast Chicken with Herb-Garlic Infusion

Kuře pečené s bylinkovým česnekovým nálevem

Kuře pečené se směsí bylinek a česnekem Tento lahodný pokrm