Autentický marocký tagine z jehněčího masa s meruňkami a cizrny
Marocký tagine z jehněčího masa s meruňkami a cizrnou je lahodné dušené jídlo, které zachycuje živoucí a aromatickou podstatu marocké kuchyně. Tento pokrm kombinuje šťavnaté jehněčí maso, sladké meruňky, syté cizrny a směs teplých koření, které se pomalu vaří do dokonalosti v tradiční hliněné nádobě na taginu. Podávejte s nadýchanou kuskusem nebo křupavým chlebem, je to hostina jak pro oči, tak pro chuťové pohárky.
Ingredience:
– 900 g jehněčí kýta nebo stehno, nakrájené na velké kousky
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, jemně nasekaná
– 3 stroužky česneku, prolisované
– 1 lžička mletého zázvoru
– 1 lžička mleté skořice
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1 lžička kurkumy
– 1/2 lžičky mletého černého pepře
– 1/2 lžičky mleté papriky
– 1/4 lžičky šafránu, namočeného ve 2 lžících teplé vody
– 150 g sušených meruněk, na půlky
– 1 plechovka cizrny (425 g), odkapaná a propláchnutá
– 480 ml kuřecího nebo hovězího vývaru
– 1 lžíce medu
– 1 lžíce rajčatového protlaku
– Sůl dle chuti
– Čerstvý koriandr nebo petržel ke zdobení
– Opražené mandle ke zdobení (volitelné)
Postup:
1. Na velké hliněné nádobě na taginu nebo těžkém hrnci zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte kousky jehněčího masa a zprudka opečte ze všech stran, což by mělo trvat asi 6-8 minut. Mějte jehněčí maso na první straně a dejte stranou.
2. Do stejného hrnce přidejte nasekanou cibuli a vařte, dokud nebude měkká a zlatohnědá, asi 5 minut. Přidejte prolisovaný česnek a vařte další minutu, dokud nezačne voňavět.
3. Vraťte jehněčí maso do hrnce s cibulí a česnekem. Přidejte mletý zázvor, skořici, kmín, koriandr, kurkumu, černý pepř, papriku a šafránovou vodu. Dobře promíchejte, aby se maso a cibule obalily kořením.
4. Přidejte do hrnce sušené meruňky a cizrnu, šetrně je promíchejte s jehněčím a kořením.
5. Nalijte do hrnce kuřecí nebo hovězí vývar, pak vmíchejte med a rajčatový protlak. Ochutnejte sůl dle chuti.
6. Přiveďte směs k mírnému varu. Snížte teplotu na minimum, přikryjte hrnec poklicí a nechte pomalu vařit asi 2 až 2,5 hodiny, nebo dokud jehněčí maso nebude měkké a chutě se spojí dohromady.
7. Občas zkontrolujte, zda je dostatek tekutiny. Pokud se zdá příliš suché, přidejte trochu více vývaru nebo vody.
8. Jakmile je jehněčí maso hotové, ochutnejte a případně upravte koření.
9. Podávejte marocký tagine s jehněčím teplý, ozdobený čerstvým koriandrem nebo petrželí a opraženými mandlemi, pokud si přejete. Podávejte s kuskusem, rýží nebo křupavým chlebem pro kompletní jídlo.
Užijte si aromatické a bohaté chutě této marocké klasiky s vaší rodinou a přáteli!