Authentic Italian Panettone: A Sweet, Fruity Holiday Bread

Autentický italský panettone: sladký, ovocný vánoční chléb

Panettone je sladký kváskový chléb pocházející z Itálie a tradičně se podává během vánoční sezóny. Tento lehký a nadýchaný chléb je plněný sušeným ovocem a někdy i ořechy a ochucený citrusovou kůrou, což z něj činí lahodný pokrm na snídani nebo dezert. Dlouhé a pomalé vykynutí těsta dává Panettone jeho charakteristickou vzdušnou texturu a složitou chuť.

### Ingredience:

Na kvásek:
– 1/2 šálku teplé vody (45°C)
– 2 1/4 čajové lžičky (1 balení) sušeného droždí
– 1/2 šálku hladké mouky

Na těsto:
– 7 lžiček másla, měkkkého
– 1/3 šálku krupicového cukru
– 3 velká vejce, pokojové teploty
– 2 lžičky čisté vanilkové esence
– 1 polévková lžíce medu
– 3 šálky hladké mouky
– 1/2 čajové lžičky soli
– Kůra z 1 pomeranče
– Kůra z 1 citronu

Na náplň:
– 1/2 šálku žlutých rozinek
– 1/2 šálku sušených brusinek
– 1/4 šálku kandované pomeranče, nakrájené
– 1/4 šálku kandovaného citronu, nakrájeného
– 2 lžíce rumu nebo brandy
– 1/4 šálku strouhaných mandlí (volitelně)

### Instrukce:

Příprava kvásku:
1. V malé míse smíchejte teplou vodu a droždí, míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Nechte jej asi 5-10 minut odpočívat, dokud nezprudkne.
2. Přidejte mouku do směsi s droždím a promíchejte. Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte stát 30 minut při pokojové teplotě.

Příprava těsta:
1. Ve velké míse utřete máslo s cukrem do lehkosti a nadýchanosti.
2. Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, po každém dobře promíchejte. Vmíchejte vanilkovou esenci a med.
3. Přidejte kvásek k máslové směsi a promíchejte, dokud nedosáhnete homogenní konzistence.
4. Postupně přidávejte mouku a sůl, promíchejte, dokud nevznikne měkké těsto. Vmíchejte pomerančovou a citronovou kůru.

Příprava náplně:
1. V malé míse smíchejte rozinky, brusinky, kandovaný pomeranč a citron s rumem nebo brandy. Nechte namočit asi 10-15 minut.
2. Odkapávejte namočené ovoce, šťávu si ponechte a opatrně vmíchejte do těsta. Přidejte strouhané mandle, pokud používáte.

První kynutí:
1. Převeďte těsto na lehce nabělený povrch a hnětejte několik minut, dokud nebude hladké a pružné.
2. Dejte těsto do vymazané misky, přikryjte a nechte v teplém místě kynout asi 2 hodiny, nebo dokud nebude zdvojnásobeno.

Druhé kynutí:
1. Těsto znovu prodejte a převeďte do formy na Panettone nebo vysokého, kulatého pekáčku.
2. Mírně přikryjte potravinářskou fólií a nechte znovu kynout 1-2 hodiny, nebo dokud těsto nedosáhne vrcholu formy.

Pečení Panettone:
1. Předehřejte troubu na 175°C.
2. Štětcem potřete vrch těsta rozšlehaným vajíčkem s trochou vody.
3. Pečte 40-45 minut, nebo dokud nebude vrchní část zlatohnědá a špejle zasunutá do středu vyjdě čistá. Pokud se vrchní část příliš rychle zbarvuje, přikryjte hliníkovou fólií.

Nechejte vychladnout a podávejte:
1. Nechte Panettone úplně vychladnout ve formě.
2. Jakmile vychladne, vyjměte z formy, nakrájejte a pochutnejte si!

Tento lahodný Panettone bude vynikajícím kouskem na vašem vánočním stole a skvěle chutná s vaší oblíbenou šálkou kávy nebo sklenkou sladkého vína.

The source of the article is from the blog maltemoney.com.br