Autentická francouzská Quiche Lorraine: Slaný požitek
Quiche Lorraine je klasické francouzské jídlo, které kombinuje křehký, máslový korpus s bohatou a krémovou náplní. Tato slaná tarta, pocházející z regionu Lorraine ve Francii, obsahuje lahodnou směs připomínající pudink z vajec, smetany a lardons (malé kousky vepřového tuku nebo slaniny). Quiche Lorraine je skvělá volba na snídani, brunch nebo lehkou večeři, je to všestranné a elegantní jídlo, které přinese na váš stůl špetku francouzské kulinářské tradice.
Suroviny:
Pro těsto:
– 1 1/4 šálků hladké mouky
– 1/2 lžičky soli
– 1/2 šálku neochuceného másla, studeného a nakrájeného na malé kousky
– 3-4 polévkové lžíce ledové vody
Pro náplň:
– 6-8 plátků slaniny, nakrájené
– 1 střední cibule, jemně nasekaná
– 1 1/2 šálku nastrouhaného sýra Gruyère
– 4 velká vejce
– 1 1/2 šálku tučné smetany
– 1/2 lžičky soli
– 1/4 lžičky mletého černého pepře
– 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku
Postup:
1. Připravte těsto:
– Ve velké míse smíchejte mouku a sůl.
– Přidejte studené kousky másla do mouky. Pomocí špachtle nebo prstů promíchejte máslo s moukou, dokud směs nepřipomíná hrubé drobení.
– Postupně přilijte ledovou vodu, po jedné lžičce, a vidličkou promíchejte, dokud se těsto začne spojovat.
– Vytvarujte těsto do koule, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
2. Připravte náplň:
– V pánvi na středním ohni opečte nakrájenou slaninu do křupava. Odstrojte slaninu děrovanou lžící a nechte se odkapat na papírových ubrouscích.
– Ve stejné pánvi přidejte nasekanou cibuli a opečte v tucet slaniny, dokud nebude měkká a průhledná, asi 5 minut. Odstrojte z ohně a nechte vychladnout.
3. Smontujte quiche:
– Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
– Na lehce pomoučeném povrchu vyválejte vychlazené těsto do kruhu o průměru asi 12 palců. Opatrně přemístěte těsto do 9palcové formy na quiche nebo na koláčový talíř, přitlačte ho na dno a strany. Ořízněte přebytečné těsto.
– Plotýnkovou slaninu, cibuli a nastrouhaný sýr Gruyère rovnoměrně rozetřete přes dno těsta.
– V misce promíchejte vejce, tučnou smetanu, sůl, pepř a muškátový oříšek, dokud se dobře nespojí. Vaječnou směs nalijte přes slaninu, cibuli a sýr.
4. Pečte quiche:
– Vložte quiche do předehřáté trouby a pečte 35-40 minut, nebo dokud náplň ztuhne a vrch bude zlatavý.
– Nechte quiche vychladnout 10 minut před krájením a podáváním.
Užijte si svou autentickou francouzskou Quiche Lorraine, slaný požitek, který přinese do vašeho domova chuť Francie!