Artičokový a paprikový koláč: Lahodná pochoutka pro jakoukoli příležitost
Tento Artičokový a paprikový koláč je lahodnou kombinací křehkého listového těsta, jemných artičoků a sladkých červených paprik, vše spojené s bohatou a krémovou nádivkou. Ideální pro brunche, pikniky nebo dokonce lehkou večeři, tento koláč je univerzálním a pochoutkovým pokrmem, který ohromí vaše přátele a rodinu.
Suroviny:
– 1 list listového těsta, rozmražený
– 1 hrnek okapaných a nasekaných marinovaných artičoků
– 1 červená paprika, na tenké plátky
– 1 malá červená cibule, na tenké plátky
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1 hrnek nastrouhaného sýra Gruyère
– 3 velká vejce
– 1/2 hrnku smetany ke šlehání
– 1/4 hrnku nastrouhaného sýra Parmezán
– 1 polévková lžíce olivového oleje
– 1 lžička čerstvého tymiánu (nebo 1/2 lžičky sušeného tymiánu)
– Sůl a pepř podle chuti
Postup:
1. Předehřejte troubu na 200°C. Vystelte plech pečicím papírem.
2. Vyválejte listové těsto na lehce pomoučeném povrchu do velikosti vaší formy na koláč nebo plechu na pečení. Přeneste těsto do připravené formy a ořízněte přebytek těsta.
3. Na pánvi rozehřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte nakrájenou červenou cibuli a papriku. Orestujte do změknutí, asi 5-7 minut. Přidejte nasekaný česnek a vařte další minutu. Odstraňte z tepla a dejte stranou.
4. V míse smíchejte vejce, smetanu, nastrouhaný Parmezán, tymián, sůl a pepř.
5. Rozevejte nastrouhaný sýr Gruyère rovnoměrně na listové těsto. Vrstvěte orestovanou cibuli a papriku spolu s nakrájenými artičoky nad sýr.
6. Nalijte směs vajec a smetany přes zeleninu, rovnoměrně rozetřete.
7. Pečte koláč ve vyhřáté troubě po dobu 25-30 minut, nebo dokud se náplň nezpevní a těsto nezezloutne.
8. Vyjměte koláč z trouby a nechte ho mírně vychladnout před podáváním. Nastříhejte a pochutnejte si!
Tento Artičokový a paprikový koláč může být podáván teplý nebo v pokojové teplotě a skvěle doplňuje jednoduchý zeleninový salát nebo sklenici světlého bílého vína.