Slaná sametová polévka ze slunečnicové kořenové zeleniny
Vychutnejte si jemné a krémové chutě polévky ze slunečnicové kořenové zeleniny, pokrmu, který kombinuje zemitou chuť slunečnic s hladkostí sametového vývaru. Tato polévka je ideální pro útulnou večeři, poskytující pohodlí a gurmánský nádech s jednoduše postupným receptem.
Suroviny:
– 1 libra slunečnicové kořenové zeleniny, oloupané a nakrájené
– 1 velká žlutá cibule, nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 4 šálky zeleninového vývaru
– 1 šálek husté smetany
– 2 lžíce olivového oleje
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvá pažitka na ozdobu
Postup:
1. Příprava surovin: Začněte důkladným omytím, oloupaním a nakrájením slunečnicové kořenové zeleniny. Nakrájejte žlutou cibuli a nastrouhejte stroužky česneku.
2. Orestování: V hrnci na rozpálte olivový olej na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a česnek, orestujte, dokud nebudou sklovité a vonné, asi 5 minut.
3. Přidání slunečnicové kořenové zeleniny: Přidejte nakrájenou slunečnicovou kořenovou zeleninu do hrnce, dobře promíchejte s cibulí a česnekem. Vařte dalších 5 minut, nechte slunečnicovou kořenovou zeleninu mírně změknout.
4. Povar: Přilijte zeleninový vývar, osolte a opepřete a přiveďte směs k varu. Snížte teplotu na minimum, přiklopte hrnec a nechte polévku vařit 30 minut nebo dokud nebudou slunečnicová kořenová zelenina velmi měkká.
5. Mixování: Pomocí ponorného mixéru opatrně rozmixujte polévku, dokud nebude hladká a sametová. Alternativně můžete polévku přesunout po částech do mixéru a mixovat, dokud nebude hladká. Buďte opatrní s horkou kapalinou.
6. Zjemnění: Vraťte rozmixovanou polévku do hrnce, je-li použit mixér. Za stálého míchání přidejte hustou smetanu a jemně zahřívejte polévku na minimálním ohřevu, dokud není prostředek prohřátý. Podle potřeby ochutnejte a upravte koření.
7. Podávání: Polévku ze slunečnicové kořenové zeleniny nasypte do mís, ozdobte čerstvě nastrouhanou pažitkou. Podávejte horkou, doprovázenou křupavým chlebem nebo lehkou salátem pro kompletní jídlo.
Dobrou chuť!