Tradiční neapolská pizza Margherita: Chuť Neapole

2024-10-27
Traditional Neapolitan Margherita Pizza: A Taste of Naples

Tradiční nápoješská pizza Margherita: Chuť Neapole

Tento klasický pokrm pochází z Neapole, Itálie, a je podáván s měkkým, žvýkavým těstem pokrytým jednoduchými, ale neuvěřitelně chutnými ingrediencemi: čerstvými rajčaty, mozzarellou, vonnou bazalkou a špetkou extra panenské olivové oleje. Nápoješská pizza Margherita je kulinárním ztělesněním italské filozofie, že skvělá vaření začíná skvělými ingrediencemi.

Ingredience:
– 300 g hladké mouky
– 1 lžička soli
– 1 lžička cukru
– 1 balení (7 g nebo 2 1/4 lžičky) sušeného kvasnice
– 240 ml teplé vody (45°C)
– 1 polévková lžíce olivového oleje
– 360 ml konzervovaných rajčat San Marzano, rozdrcených rukama
– 225 g čerstvé mozzarelly, nakrájené na plátky
– čerstvé lístky bazalky
– extra panenský olivový olej k zakápnutí
– sůl podle chuti

Postup:
1. Připravte těsto: V menší misce smíchejte teplou vodu, cukr a kvasnice. Nechte stát asi 5 minut, dokud nezačne pěnit. Větší míse smíchejte mouku a sůl. Přilijte směs s kvasnicemi a olivový olej do směsi s moukou a míchejte, dokud těsto nevznikne. Těsto vypracujte na lehce pomoučeném povrchu asi 10 minut, dokud nebude hladké a pružné. Dejte těsto do vymazané mísy, zakryjte vlhkým hadříkem a nechte v teplém místě asi 1 až 1,5 hodiny, dokud zdvojnásobí svůj objem.

2. Předehřejte troubu: Předehřejte troubu na nejvyšší stupeň (asi 260°C). Pokud používáte pizzový kámen, také jej dejte předehřát do trouby. Vysoká teplota je zásadní pro dosažení tradiční neápoješské kůrčičky.

3. Formujte těsto: Jakmile těsto vykynulo, poklepejte ho a rozdělte na 2 stejné části. Každou část tvarujte do koule. Na lehce pomoučeném povrchu použijte ruce ke zmáčení a tvarování každé kuličky těsta do kulaté pizzy, asi 25-30 cm v průměru. Dbáte, abyste těsto nepřepropracovali, aby si zachovalo něžnost.

4. Sestavte pizzu: Přeneste tvarované těsto na kus pečicího papíru nebo lehce pomoučenou pizzovou lopatku. Rozetřete tenkou vrstvu drcených rajčat San Marzano na povrch těsta, nechte malý okraj pro kůru. Rovnoměrně rozmístěte plátky čerstvé mozzarelly nahoře.
Přidejte několik lístků čerstvé bazalky a zakápněte trochou extra panenského olivového oleje na pizzu. Ochutnejte špetkou soli.

5. Pečte pizzu: Opatrně přeneste pizzu (s pečicím papírem, pokud používáte) na předehřátý pizzový kámen nebo přímo na rošt trouby. Pečte 8-10 minut, nebo dokud nebude kůra zlatohnědá a sýr bude bublající a mírně popraskaný.

6. Podávejte: Vyndejte z trouby a nechte pizzu vychladnout asi minutu. Ozdobte dalšími lístky čerstvé bazalky a přidejte další přísun extra panenského olivového oleje, pokud chcete. Nakrájejte a podávejte ihned.

Užijte si tradiční nápoješskou pizzu Margherita, čerstvou a autentickou chuť Neapole přímo z vaší kuchyně!

Don't Miss

Authentic Venezuelan Arepas: A Taste of Traditional Cornmeal Cakes

Autentické venezuelské arepy: Ochutnávka tradičních kukuřičných placků

Autentické venezuelské arepy: Chuť tradičních koláčů z kukuřičné mouky Arepas
Savory Savory Brooklyn-Style Knish: A Flavorful New York Delight

Lahodná a svěží Knish brooklynského stylu: Chuťová lahůdka z New Yorku

Křehký Brooklyn-Style Knish: Chutná pochoutka z New Yorku Brooklyn-style knish