Nadýchané rodinné středomořské falafely s jogurtovou omáčkou

2024-10-23
Hearty Family-Style Mediterranean Falafel with Yogurt Sauce

Bohatá rodinná středomořská falafel s jogurtovou omáčkou

Falafel je oblíbený středovýchodní pokrm vyrobený z mletých cizrny nebo bobu, typicky smažený do křupavosti. Tento pokrm zachycuje esenci středomořských chutí a je ideální pro rodinný stůl. Spolu s krémovou jogurtovou omáčkou jsou tyto falafely podávány s čerstvou zeleninou a teplým pita chlebem, což z něj činí zdravý a uspokojivý svátek.

Ingredience ###

Pro falafel:
– 1 hrnek sušené cizrny (namočené přes noc)
– 1 malá cibule, nasekaná
– 2 stroužky česneku, nasekané
– 1/4 hrnku čerstvé petržele, nasekané
– 1/4 hrnku čerstvého koriandru, nasekaného
– 1 lžička mletého kmínu
– 1 lžička mletého koriandru
– 1/2 lžičky kurkumy
– 1/2 lžičky prášku do pečiva
– Sůl a pepř podle chuti
– Rostlinný olej na smažení

Pro jogurtovou omáčku:
– 1 hrnek bílého jogurtu
– 1 stroužek česneku, nasekaný
– 1 lžíce citronové šťávy
– 1 lžíce čerstvého kopr, nasekaného
– Sůl a pepř podle chuti

K podávání:
– Pita chléb
– Nať čekanky
– Nakrájená rajčata
– Nakrájený okurky
– Nakládané ředkvičky

Postup ###

1. Příprava směsi na falafel:
– Sceděte a opláchněte namočenou cizrnu. Převeďte ji do mixéru.
– Přidejte nasekanou cibuli, česnek, petržel, koriandr, kumin, kurkumu, prášek do pečiva, sůl a pepř.
– Mixujte směs, dokud nevznikne hrubá, zrnitá pasta. Nepřemíchejte příliš; chcete v textuře trochu hrubost.
– Přesuňte směs do mísy a nechte v lednici minimálně 1 hodinu, aby chutě splývaly a směs se zatuhla.

2. Tvarování falafelu:
– Jakmile je směs dobře vychlazená, rukama nebo lžičkou na falafel tvarujte malé kuličky nebo placičky o velikosti vlašského ořechu.

3. Smažení falafelu:
– V hluboké pánvi zahřejte asi 5 cm rostlinného oleje na střední až vysokou teplotu.
– Až bude olej horký (kolem 180°C), opatrně vložte kuličky falafelu do oleje. Nepřeplňte pánev.
– Smažte falafely po částech asi 3-4 minuty z každé strany, dokud nebudou zlatavě hnědé a křupavé.
– Pomocí děrované lžíce přesuňte smažené falafely na papírovou utěrku, aby nasákli přebytečný olej.

4. Příprava jogurtové omáčky:
– V malé míse smíchejte jogurt, nasekaný česnek, citronovou šťávu, čerstvý kopr, sůl a pepř.
– Dobře promíchejte, dokud není omáčka hladká a dobře vmíchaná.

5. Podávání:
– Do pita chleba nasypte trochu jogurtové omáčky.
– Naplňte pita falafelem, natí, rajčaty, okurkou a nakládanými ředkvičkami.
– Podávejte dodatečnou jogurtovou omáčku na straně k namáčení a užijte si bohaté rodinné středomořské jídlo!

Tento falafelový pokrm je ideální pro neformální rodinné večeře nebo setkání, protože si každý může přizpůsobit své pita podle svých oblíbených přísad.

The source of the article is from the blog coletivometranca.com.br

Web Story

Don't Miss

Decadent Chocolate Quinoa Cake: A Gluten-Free Delight

Rozkošný čokoládový dort s kvinojí: Bezlepková lahůdka

Dekadentní čokoládový dort s quinoou: Bezlepková lahoda Tento dekadentní čokoládový
Hearty Quiche Lorraine with Bacon and Cheese

Srdcovitá quiche Lorraine s slaninou a sýrem

Srdnatý Quiche Lorraine s slaninou a sýrem Quiche Lorraine je klasické