Výtečné Quinoa Lodičky se Cuketou: Výživná a Chutná Lahůdka
Tento lahodný pokrm, Výtečné Quinoa Lodičky se Cuketou, kombinuje výhody superpotraviny quinoa s čerstvou, lehkou chutí cukety. Plněné směsí zeleniny a bylinek jsou tyto lodičky cukety zdravým a přitom sytým jídlem. Skvělé jako předkrm nebo lehký hlavní chod, určitě udělají dojem na rodinu i hosty.
Ingredience:
– 4 středně velké cukety
– 1 hrnek vařené quinoi
– 1 malá červená paprika, nakrájená na kostičky
– 1 malá žlutá cibule, nakrájená na kostičky
– 2 stroužky česneku, prolisované
– 1 hrnek třešňových rajčat, rozpůlených
– 1/4 hrnku čerstvé petržele, nasekané
– 1/4 hrnku strouhaného sýra Parmezán
– 1 lžička sušeného oregana
– 1/2 lžičky soli
– 1/4 lžičky černého pepře
– 2 lžíce olivového oleje
– 1/2 hrnku nastrouhaného sýra mozzarella (volitelně)
– čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
1. Předehřejte troubu na 375°F (190°C).
2. Připravte cukety: Každou cuketu rozkrojte na půl. Lžičkou opatrně vydlabejte střední dužinu, vytvořte „lodní“ tvar. Odstavte vydlabanou dužinu na pozdější použití.
3. Vařte quinoi dle pokynů na obalu, pokud jste tak ještě neučinili.
4. Rozehřejte olivový olej na velké pánvi nad středním plamenem. Přidejte nakrájenou cibuli a papriku a restujte asi 5 minut, dokud zelenina nezměkne.
5. Přidejte prolisovaný česnek a restujte další minutu, dokud nezačne vonět. Zamíchejte nakrájenou dužinu cukety (nasekanou), třešňová rajčata, sušený oregano, sůl a pepř. Vařte dalších 5 minut.
6. Odstavte pánvi ze sporáku a vmíchejte vařenou quinoi, nasekanou petržel a strouhaný sýr Parmezán. Promíchejte, dokud není vše dobře spojeno.
7. Naplňte každou lodičku cukety směsí z quinoi a zeleniny, jemně přitlačte, aby náplň držela pohromadě.
8. Uložte naplněné cukety na plech nebo do pekáčku. Pokud chcete, posypte ještě nastrouhaným sýrem mozzarella pro nádherně rozpuštěný povrch.
9. Pečte v předehřáté troubě 20-25 minut nebo dokud cukety nejsou měkké a povrchy zlatavé.
10. Ozdobte svazkem čerstvé bazalky před podáváním.
Tyto Výtečné Quinoa Lodičky se Cuketou podávejte teplé, buď samotné nebo k zeleninové salátu jako kompletní jídlo. Užijte si harmonickou kombinaci chutí a textur v každém soustu!