Hearty Mushroom and Spinach Lasagna: A Perfect Comfort Food Layered with Rich Flavors

Srdcová houbová a špenátová lasagne: Dokonalé jídlo pro uklidnění s bohatými chutěmi

Lasagne je oblíbené jídlo pro uklidnění a tato receptura přidává zdravý, zemitý závrat s houbami a špenátem. Směs krémových sýrů, bohaté rajčatové omáčky a sýrové zeleniny ji činí lahodným a sytým jídlem, které je ideální pro jakýkoliv večeřní stůl.

Ingredience:

Na rajčatovou omáčku:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 800 gramů nahrubo strouhaných rajčat
– 2 lžíce rajčatového protlaku
– 1 lžička sušeného oregána
– 1 lžička sušeného bazalku
– 1/2 lžičky červeného pepře (volitelné)
– Sůl a pepř podle chuti

Na houbovou a špenátovou náplň:
– 2 lžíce olivového oleje
– 500 gramů hub, nakrájených
– 3 šálky čerstvého špenátu, nasekaného
– 2 stroužky česneku, nasekané
– Sůl a pepř podle chuti

Na sýrovou směs:
– 500 gramů ricotty
– 2 šálky nastrouhaného mozzarelly
– 1 šálek nastrouhaného parmezánu
– 1 velké vejce
– 1/4 šálku nasekané čerstvé petržele

Další ingredience:
– 12 plátků lasagní, uvařené podle návodu na obalu
– 1 šálek nastrouhaného mozzarelly (na vrchní vrstvu)

Návod na přípravu:

1. Příprava rajčatové omáčky:
1.1. Rozpálíme olivový olej v velkém hrnci při střední teplotě.
1.2. Přidáme nasekanou cibuli a osmahneme, dokud není sklenutá, zhruba 5 minut.
1.3. Přidáme nasekaný česnek a vaříme další 1-2 minuty, dokud voní.
1.4. Zamícháme nahrubo strouhaná rajčata, rajčatový protlak, oregáno, bazalku a červený pepř (pokud používáme).
1.5. Ochutnáme solí a pepřem.
1.6. Necháme omáčku mírně vařit na mírném ohni po dobu 20-25 minut, občas mícháme.

2. Příprava houbové a špenátové náplně:
2.1. Na samostatné pánvi rozpálíme olivový olej na střední teplotě.
2.2. Přidáme nakrájené houby a vaříme dokud nevydají svou šťávu a nezezlátnou, zhruba 10 minut.
2.3. Přidáme nasekaný špenát a sekaný česnek a vaříme, dokud špenát nezvadne, asi 5 minut.
2.4. Ochutnáme solí a pepřem. Odstraníme z tepla a odložíme.

3. Příprava sýrové směsi:
3.1. V míse smícháme ricottu, nastrouhaný mozzarella, nastrouhaný parmezán, vejce a nasekanou petrželku. Dobře promícháme.

4. Sestavení lasagně:
4.1. Předehřejeme troubu na 180°C (350°F).
4.2. Rozmícháme tenkou vrstvu rajčatové omáčky na dno pekáčové mísy o rozměrech 23×33 cm.
4.3. Položíme vrstvu uvařených lasagní na vrch omáčky.
4.4. Rozmícháme vrstvu sýrové směsi přes lasagni.
4.5. Přidáme vrstvu houbové a špenátové náplně.
4.6. Opakujeme vrstvy: omáčka, lasagne, sýrová směs a náplň houbová-špenátová, dokud jsou všechny složky použity, s finální vrstvou lasagní a omáčky.
4.7. Posypeme zbývajícím šálkem nastrouhaného mozzarelly na vrch.

5. Pečeme lasagni:
5.1. Přikryjeme pekáč hliníkovou fólií a pečeme ve vyhřáté troubě po dobu 30 minut.
5.2. Odstraníme fólii a pečeme dalších 15 minut, nebo dokud není sýr na vrchní vrstvě bublinkatý a zlatohnědý.
5.3. Necháme lasagni vychladnout 10-15 minut před podáváním, aby se vrstvy usadily.

Podávejte teplé a vychutnejte si lahodné chutě této srdcové houbové a špenátové lasagne, dokonalé jídlo pro jakékoli rodinné setkání nebo útulnou večeři doma!

The source of the article is from the blog radiohotmusic.it