Mediterranean Lemon-Garlic Salmon with Herb Couscous

Středomořský losos s citrónem a česnekem a bylinkovými kuskusem

Tento středomořský losos s citrónem a česnekem a bylinkovým kuskusem je lahodné a výživné jídlo, které spojuje bohatství lososa se svěžími tóny citrónu a aromatickým česnekem. Spárované s nadýchaným kuskusem nasáklým bylinkami, toto jídlo zachycuje esenci středomořské kuchyně a nabízí lehké, avšak nasycující jídlo perfektní na jakoukoli příležitost.

Ingredience:

Na lososa:
– 4 kusy lososa (asi 6 oz každý)
– 3 stroužky česneku, nasekané
– 1 citrón, nakrájený na plátky
– Šťáva z 1 citrónu
– 3 lžíce olivového oleje
– 1 lžička sušeného oregana
– 1 lžička sušené tymiánu
– Sůl a pepř podle chuti

Na bylinkový kuskus:
– 1 šálek kuskusu
– 1 1/4 šálku zeleninového vývaru nebo vody
– 2 lžíce olivového oleje
– 1/4 šálku nasekané čerstvé petržele
– 1/4 šálku nasekané čerstvé máty
– 1/4 šálku nasekané čerstvé kopr
– Šťáva z 1 citrónu
– Sůl a pepř podle chuti

Postup:

1. Příprava lososa:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. V malé míse smíchejte nasekaný česnek, olivový olej, citrónovou šťávu, oregano, tymián, sůl a pepř.
  3. Losos dejte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Namalujte směs česneku a bylinek na kusy lososa, aby byly dobře obalené.
  5. Na každý kus položte plátek citrónu.
  6. Pečte v předehřáté troubě po dobu 12-15 minut nebo dokud není losos uvařený a snadno se lamá vidličkou.

2. Příprava bylinkového kuskusu:

  1. V hrnci přiveďte zeleninový vývar nebo vodu k varu.
  2. Přidejte olivový olej a špetku soli, přidejte kuskus a promíchejte.
  3. Sundejte z plameně, přikryjte a nechte 5 minut odstát, dokud se veškerá tekutina nevsákne.
  4. Vyhrabejte kuskus vidličkou a poté vmíchejte nasekanou petržel, máta, kopr a citrónovou šťávu.
  5. Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.

3. Podávání:

  1. Nasypte štědré porce bylinkového kuskusu na každý talíř.
  2. Navrch položte pečený kus lososa.
  3. Ozdobte dalšími čerstvými bylinkami a plátky citrónu podle potřeby.

Dobrou chuť přeje vaše středomořské hostina!

The source of the article is from the blog aovotice.cz