Pasta Primavera: Barevná, zeleninou nabitá lahůdka
Pasta Primavera je klasické italsko-americké jídlo, které oslavuje čerstvé, sezónní zeleniny smíchané s těstovinami v lehké, chutné omáčce. Je to skvělá volba pro rychlou večeři ve všední dny nebo pro speciální příležitost, spojující svěžest zahrádkové zeleniny s pohodlným teplem těstovin. Toto jídlo obvykle obsahuje různé zeleniny, jako jsou papriky, cukety, hrášek a cherry rajčata, a často je zakončeno špetkou parmazánu a čerstvých bylinek.
Suroviny:
– 12 oz (340 g) těstovin (např. penne, farfalle nebo linguine)
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 červená paprika, nakrájená na tenké proužky
– 1 žlutá paprika, nakrájená na tenké proužky
– 1 střední cuketa, nakrájená na půlměsíce
– 1 hrnek cherry rajčat, rozpůlených
– 1 hrnek mraženého hrášku, rozpuštěného
– 3 stroužky česneku, prolisované
– 1 hrnek smetany nebo polotučného mléka
– 1/2 hrnku strouhaného parmazánu
– Sůl a pepř, dle chuti
– 1/4 hrnku čerstvé nasekané bazalky
– 1/4 hrnku čerstvé nasekané petržele
– Volitelné: špetka chilli papriček pro pikantní chuť
Postup:
1. Uvařte těstoviny: Přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Přidejte těstoviny a vařte podle návodu na obalu, dokud nebudou „al dente“. Odsajte a dejte stranou.
2. Orestujte zeleninu: Ve velké pánvi rozehřejte olivový olej na střední výkon. Přidejte červené a žluté papriky a vařte asi 2-3 minuty, dokud nezačnou změkčovat.
3. Přidejte do pánve cuketu a pokračujte v vaření dalších 3-4 minuty, dokud zelenina nebude měkká ale křupavá.
4. Přidejte cherry rajčata, hrášek a česnek do pánve. Orestujte další 2 minuty, dokud rajčata nezačnou změkčovat a česnek nebude voňavý.
5. Připravte omáčku: Snížte teplotu na střední a přidejte smetanu nebo polotučné mléko. Dobře promíchejte a nechte asi 3-4 minuty simmerovat, dokud se omáčka mírně nezahustí. Ochutnejte solí, pepřem a chilli papričkou (pokud používáte).
6. Smíchejte těstoviny a omáčku: Přidejte uvařené těstoviny do pánve a promíchejte, aby těstoviny byly dobře potaženy omáčkou a zeleninou. Pokud se směs zdá příliš hustá, přidejte trochu vody z vaření těstovin, abyste ji zředili.
7. Dokončete jídlo: Vše promíchejte se strouhaným parmazánem, čerstvou bazalkou a petrželí. Případně osolte a opepřete.
8. Podávejte: Rozdělte Pasta Primavera na talíře a ozdobte dalším parmazánem a čerstvými bylinkami, pokud si přejete. Podávejte ihned.
Užijte si tuto barevnou, osvěžující Pasta Primavera, která ukazuje to nejlepší z čerstvé, sezónní zeleniny ve spojení s klasickým komfortem těstovin.