Klasická Salisbury steak s bohatou žampionovou omáčkou
Salisbury steak je klasický comfort food: něžné hovězí karbanátky, které jsou dobře osolené, perfektně opečené a poté dusené v chutné houbové omáčce. Toto jídlo se skvěle hodí k bramborové kaši nebo máslovým nudlím, čímž vytváří sýtné a uspokojivé jídlo.
Suroviny:
- 450 g mletého hovězího masa
- 80 g strouhanky
- 60 ml mléka
- 1 vejce
- 1 malá cibule, jemně nasekaná
- 2 stroužky česneku, nadrobno nakrájené
- 1 lžička Worcestershire omáčky
- 1 lžička Dijonské hořčice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 lžičky mletého černého pepře
- 30 ml oleje
- 240 ml hovězího vývaru
- 120 ml smetany ke šlehání
- 120 ml nakrájených žampionů
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- 30 ml studené vody
Příprava:
- V misce smíchejte mleté hovězí maso, strouhanku, mléko, vejce, nasekanou cibuli, najemno nakrájený česnek, Worcestershire omáčku, Dijonskou hořčici, sůl a pepř. Dobře promíchejte, dokud se všechny ingredience nedají dohromady.
- Vytvarujte směs do oválných karbanátků o tloušťce asi 1/2 palce.
- Rozehřejte olej v pánvi na středně silném ohni. Přidejte karbanátky a opečte je z obou stran dozlatova, asi 3-4 minuty na každou stranu. Poté karbanátky vyjměte z pánve a odložte stranou.
- Do stejné pánve přidejte nakrájené žampiony a opečte je, dokud neuvolní svou šťávu a nezezlátne, asi 5 minut.
- Přidejte do pánve hovězí vývar a za stálého míchání uvolněte připečené kousky z dna pánve. Vývar nechte provařit.
- Snížte teplotu na střední a postupně vmíchejte smetanu ke šlehání. Nechte směs provařit a zhoustnout trochu.
- V malé misce smíchejte kukuřičný škrob a studenou vodu dohladka. Postupně přidejte tuto směs do pánve za neustálého míchání, dokud se omáčka nezahušťuje podle vaší chuti.
- Vraťte karbanátky do pánve a polijte je částí omáčky. Přikryjte a nechte dusit dalších 10-15 minut, nebo dokud nejsou karbanátky propečené.
- Podávejte Salisbury steak s bohatou žampionovou omáčkou a doplňte oblíbenými přílohami.