Vynikající hovězí a zeleninové smažené na sezamové omáčce
Toto lahodné a výživné hovězí a zeleninové smažené je dokonalou kombinací jemných plátků hovězího masa, barevné zeleniny a bohaté sezamové omáčky. Je to rychlý a snadný pokrm plný chutí, ideální na večeři během týdne.
Suroviny:
– 1 libra hovězího svíčkového, na tenké plátky
– 2 lžíce sójové omáčky
– 1 lžíce kukuřičného škrobu
– 1 červená paprika, nakrájená na plátky
– 1 zelená paprika, nakrájená na plátky
– 1 šálek růžičkového květáku
– 1 mrkev, na julienny
– 1 střední cibule, nakrájená na plátky
– 2 lžíce rostlinného oleje
– 2 stroužky česneku, strouhané
– 1 lžíce nastrouhaného čerstvého zázvoru
– 3 lžíce sezamového oleje
– 2 lžíce rýžového octa
– 2 lžíce hoisinové omáčky
– 1 lžíce sezamových semínek
– Nakrájené jarní cibulky (na ozdobu)
– Vařená rýže nebo nudle, k podávání
Postup:
1. Naložte hovězí maso: Ve sklenici smíchejte plátky hovězího masa s sójovou omáčkou a kukuřičným škrobem. Dobře promíchejte, aby bylo maso rovnoměrně obaleno. Nechte marinovat asi 15 minut.
2. Připravte zeleninu: Zatímco se maso marinuje, připravte zeleninu nákrajením paprik, mrkve, rozdělením květáku na růžičky a nakrájením cibule.
3. Vyrobte sezamovou omáčku: V malé misce smíchejte sezamový olej, rýžový ocet a hoisinovou omáčku. Odložte stranou.
4. Udělejte hovězí maso: Na pánvi nebo woku na středním ohni rozpalte 1 lžíci rostlinného oleje. Přidejte marinované hovězí maso do jedné vrstvy a vařte asi 2-3 minuty, dokud nezačne hnědnout. Maso odeberte z pánve a dejte stranou.
5. Orestujte zeleninu: Na stejné pánvi přidejte zbývající rostlinný olej. Přidejte česnek a zázvor, orestujte asi 30 sekund, dokud voní. Přidejte cibuli, papriky, brokolici a mrkev. Smažte asi 4-5 minut, dokud zelenina nebude měkká, ale stále křupavá.
6. Smíchejte suroviny: Vraťte uvařené hovězí maso zpět do pánve s zeleninou. Přidejte sezamovou omáčku a všechno dobře promíchejte, dokud není dobře obaleno a prohřáto, asi 2 minuty.
7. Podávejte: Posypte smažené maso sezamovými semínky a nakrájenými jarními cibulkami. Podávejte horké s uvařenou rýží nebo nudlemi.
Užijte si své vynikající hovězí a zeleninové smažené na sezamové omáčce!