Sýtá italská rajčatová polévka s bazalkou a česnekem
Tato sýtá italská rajčatová polévka je pohodlným a slaným pokrmem, který spojuje klasické chutě Itálie. S čerstvou bazalkou, česnekem a zralými rajčaty je tato polévka ideální jako předkrm nebo lehký hlavní chod. Je snadno připravitelná a lze ji podávat s křupavým chlebem nebo jednoduchou salátem.
Suroviny:
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 velká cibule, jemně nakrájená
– 4 stroužky česneku, nasekané
– 2 mrkve, oloupané a nakrájené
– 2 stonky celeru, nakrájené
– 2 plechovky (každá po 28 uncích) celých oloupaných rajčat
– 4 šálky kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 lžička sušeného oregana
– 1 lžička sušené bazalky
– 1/2 lžičky cukru (nepovinné, pro vyvážení kyselosti)
– Sůl a pepř podle chuti
– Čerstvé lístky bazalky, na ozdobu
– Nastrouhaný parmazán, na ozdobu (nepovinné)
Postup:
1. Vhřejte olivový olej na velkém hrnci při středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a restujte, dokud se nestane průhlednou, asi 5-7 minut.
2. Přidejte nasekaný česnek a restujte dalších 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
3. Přidejte nakrájené mrkve a celer a vařte asi 5 minut, dokud nezačnou změkčovat.
4. Přidejte plechovková rajčata (s šťávou) a vývar. Rajčata rozmělte lžící nebo bramborovou strouhačkou pro hrubší texturu.
5. Přidejte sušený oregano, sušenou bazalku a cukr (pokud používáte). Ochutnejte solí a pepřem podle chuti.
6. Přiveďte polévku k varu a nechte ji vařit asi 30 minut, nebo dokud zelenina není měkká.
7. Pomocí ručního mixéru rozmixujte polévku na požadovanou konzistenci – hladkou nebo s jemnými kousky.
8. Ochutnejte a upravte koření, případně přidejte více soli a pepře podle potřeby.
9. Ozdobte čerstvými lístky bazalky a, pokud chcete, posypte nastrouhaným parmazánem.
10. Podávejte teplé s křupavým chlebem nebo jednoduchou salátem.
Užijte si tuto chutnou a sýtou italskou rajčatovou polévku, ideální pro zahřátí v chladném dni!