Špagety Carbonara: Klasické italské comfort jídlo
Špagety Carbonara jsou tradiční italské těstovinové jídlo, které zachycuje podstatu comfort jídla s krémovou omáčkou, kořeněným pancettou a dokonale uvařenými špagetami. Tato klasická receptura je jednoduchá a přitom sofistikovaná, což z ní činí perfektní volbu pro běžné večeře i speciální příležitosti.
Ingredience:
– 400 gramů špaget
– 200 gramů pancetty (nebo guanciale), nakrájené
– 2 velká vejce
– 100 gramů parmazánu, čerstvě nastrouhaného
– 2 stroužky česneku, nasekaného
– Sůl a pepř dle chuti
– 2 lžíce olivového oleje
Postup:
1. Uvařte špagety:
– Přiveďte velký hrnec osolené vody k varu. Přidejte špagety a vařte podle pokynů na balení, dokud nebudou al dente. Před odkapáním si schovejte asi 1 hrnek vody, ve které se vařily těstoviny.
2. Připravte omáčku:
– Ve skleničce rozšlehejte vejce se nastrouhaným parmazánem, dokud nevznikne hladká směs. Odložte.
3. Opečte pancettu:
– Na velké pánvi zahřejte olivový olej na střední teplotu. Přidejte nakrájenou pancettu a opečte ji do křupava, asi 5–7 minut. Přidejte nasekaný česnek a osmahněte dalších 1–2 minuty, dokud nezačne vonět.
4. Smíchejte těstoviny s omáčkou:
– Snížte teplotu pánve na minimum. Přidejte uvařené špagety na pánev a zamíchejte je s pancettou a česnekem. Odstavte pánvi. Přelijte připravenou směsí vajec a parmazánu přes těstoviny, rychle promíchejte. Zbylý teplota z těstovin uvaří vejce a vytvoří krémovou omáčku. Pokud je potřeba, přidejte po lžičkách odloženou vodu z těstovin, dokud nedosáhnete požadované konzistence omáčky.
5. Osolte, opepřete a podávejte:
– Ochutnejte solí a čerstvě namletým černým pepřem a podávejte ihned, ozdobené dalším nastrouhaným parmazánem a pepřem, pokud je to žádoucí.
Užijte si domácí Špagety Carbonara, pokrm, který vám přinese kousek Itálie na váš stůl!