Klasická francouzská rybí polévka: Bouillabaisse
Bouillabaisse je tradiční francouzská rybí polévka pocházející z přístavního města Marseille. Je to živá, aromatická a luxusní pochoutka vyrobená z různých druhů ryb, mořských plodů a zeleniny, vařená spolu s vonnými bylinkami a kořením. Toto jídlo se obvykle podává se šťavnatou česnekovo-šafránovou majonézou nazývanou rouille a s křupavým chlebem, čímž se stává sytou a pohodlnou večeří.
Suroviny:
- 0,9 kg směs rybích filetů (např. červený okoun, halibut nebo treska), nakrájených na kousky
- 0,45 kg mušlí, vykartáčovaných a očištěných
- 0,45 kg slávek, vykartáčovaných
- 0,45 kg krevet, oloupaných a zbavených střeva
- 1 hlíza fenyklu, na tenké plátky
- 1 velká cibule, na tenké plátky
- 3 stroužky česneku, nasekané
- 4 zralá rajčata, nakrájená na kostičky
- 60 ml olivového oleje
- 1/2 lžičky šafránových vláken
- 1/4 lžičky strouhaného červeného pepře
- 240 ml suchého bílého vína
- 1,4 l rybího vývaru nebo vývaru z lastur
- 2 lístky bobkového listu
- 1 lžička nasekaných čerstvých tymiánových lístků
- Sůl a pepř podle chuti
- 60 ml nasekané čerstvé petržele
- 1 citron, nakrájený na klíčky
- Křupavý chléb, k podávání
- Majonéza rouille, k podávání
Postup:
- V hrnci nebo holandském kotlíku zahřejte olivový olej na středním ohni. Přidejte fenykl a cibuli a vařte, dokud nezměknou, asi 5 minut.
- Přidejte česnek, rajčata, šafránové vlákna a strouhaný červený pepř. Pokračujte v míchání dalších 2 minut.
- Zalijte bílým vínem a přiveďte k varu. Vařte, dokud se víno nesníží na polovinu, asi 5 minut.
- Přidejte rybí vývar nebo vývar z lastur, bobkové listy a tymián. Ochutnejte solí a pepřem. Přiveďte k varu, pak snižte a nechte 15 minut vařit na mírném plameni.
- Přidejte rybí kousky a vařte 5 minut, nebo dokud nezačnou být průsvitné.
- Přidejte mušle, slávky a krevety. Zakryjte hrnec a vařte asi 5-7 minut, nebo dokud se mušle a slávky neotevřou a krevety nezezačnou růžově zbarvovat a neprovaří. Vyhoďte všechny mušle nebo slávky, které se neotevřou.
- Zamíchejte nasekanou petržel a případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte bouillabaisse horkou, zdobenou citronovými klíčky, s křupavým chlebem a majonézou rouille na přiložení.
Užijte si tuto sytou a chutnou klasickou francouzskou rybí polévku, která je perfektní pro speciální setkání nebo pohodlnou večeři v chladném večeru!