Chutná Hříbková polévka s divokou rýží
„`html
Tato lahodná teplá hříbková polévka s divokou rýží je sytá a živinami bohatá pochoutka, která vás bude lákat na další porce. Skvělá na chladné večery, kombinuje zemité divokou rýži se slanou hloubkou hříbků, které se společně vaří v bohatém smetanovém vývaru. Tato polévka nejen zahřeje duši, ale je také plná živin, což z ní činí zdravou volbu pro útulný večer doma.
Suroviny:
- 1 šálek divoké rýže
- 4 šálky zeleninového vývaru
- 2 šálky vody
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 velká cibule, nakrájená na kostičky
- 3 stroužky česneku, jemně nasekané
- 2 šálky krájených krémových hříbků
- 2 šálky krájených lišejníků
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 1 šálek tučné smetany
- Sůl a černý pepř podle chuti
- čerstvá petržel, nasekaná (volitelné, k podávání)
Postup:
- V hrnci střední velikosti smíchejte divokou rýži, zeleninový vývar a vodu. Přiveďte k varu, pak snižte teplotu a nechte vařit na mírném ohni asi 45 minut nebo dokud rýže nebude měkká. Sceděte přebytečnou tekutinu a odložte.
- Zatímco se rýže vaří, rozehřejte olivový olej v velkém hrnci na středním ohni. Přidejte nakrájenou cibuli a restujte asi 5-7 minut, dokud se nestane průsvitnou.
- Přidejte do hrnce nasekaný česnek a vařte dalších 1-2 minuty, dokud nezačne vonět.
- Přidejte nakrájené krémové a lišejníkové hříbky. Vařte asi 10 minut, dokud hříbky neuvolní šťávu a nezačnou hnědnout.
- Do hrnce přidejte sušený tymián a rozmarýn, důkladně promíchejte.
- Přilijte tučnou smetanu a nechte jemně vroubat. Přidejte vařenou divokou rýži a promíchejte vše dohromady.
- Ochutnejte solí a pepřem podle chuti. Nechte polévku vařit dalších 10-15 minut, aby se všechny chutě spojily.
- Volitelně: Před podáváním ozdobte čerstvě nasekanou petrželí.
- Podávejte teplou Chutnou Hříbkovou polévku s divokou rýží a pochutnejte si!
„`