Voraciously Zesty Xarém (Portuguese Cornmeal Porridge with Clams)

Nenasytelně pikantní Xarém (Portugalská kukuřičná kaše s mořskými prchly)

Xarém je tradiční pokrm z regionu Algarve v Portugalsku, známý svou sytou a pohodovou podstatou. Tato lahodná, slaná kaše je vyrobena z kukuřičné mouky a často obsahuje mořské prchly, což z ní činí jedinečné a chutné jídlo. Aspekt „nenasytně pikantní“ vychází z přísunu česneku, čerstvých bylinek a špetky citronu, které tento pokrm posunují na novou úroveň kulinářské rozkoše. Tento recept spojuje pohodlnou, krémovou texturu kukuřičné mouky s mořskosladkou chutí čerstvých mořských prchlů. Skvělý pro milovníky mořských plodů a každého, kdo hledá něco nového!

Suroviny:
– 2 hrnky kukuřičné mouky
– 4 hrnky vody
– 2 hrnky kuřecího nebo zeleninového vývaru
– 1 lb čerstvých mořských prchlů, vyčištěných
– 2 lžíce olivového oleje
– 1 středně velká cibule, jemně nasekaná
– 4 stroužky česneku, jemně nasekané
– 1 lžička papriky
– 1 bobkový list
– 1/2 sklenice bílého vína
– Šťáva z 1 citronu
– 1/4 šálku nasekané čerstvé petržele
– Sůl a pepř podle chuti

Postup:
1. Příprava kukuřičné mouky: V hrnci přiveďte vodu a vývar k varu. Postupně za stálého míchání vmíchejte kukuřičnou mouku, abyste předešli hrudkám. Snížte teplotu na minimum a vařte za častého míchání po dobu přibližně 20 minut, dokud nezhoustne a nestane se krémovou.

2. Příprava mořských prchlů: Zatímco se kukuřičná mouka vaří, ohřejte olivový olej v další velké pánvi na středním ohni. Přidejte nasekanou cibuli a restujte, dokud se nestane sklenutou, asi 5 minut. Vmíchejte nastrouhaný česnek a vařte další minutu.

3. Přidání chuti: Vmíchejte papriku a bobkový list, pak přilijte bílé víno. Zvyšte trochu teplotu a vařte, dokud se víno nezredukuje na polovinu.

4. Přidání mořských prchlů: Přidejte vyčištěné mořské prchly do pánve, přiklopte a vařte asi 5-7 minut, dokud se prchly neotevřou. Vyhoďte všechny prchly, které se neotevřou.

5. Spojení kaše a mořských prchlů: Až bude kukuřičná mouka hotová, osolte a opepřete podle chuti. Vyjměte bobkový list z mořských prchlů, pak šetrně vmíchejte prchly a omáčku do hrnce s kukuřičnou moukou.

6. Dokončení a podávání: Vmíchejte šťávu z citronu a nasekanou petržel. Ochutnejte a podle potřeby přidejte koření. Podávejte okamžitě v miskách s trochou olivového oleje a případně s další petrželí na ozdobu.

Dobrou chuť s vaším Nenasytně pikantním Xarémem!

The source of the article is from the blog mendozaextremo.com.ar