Tradiční Chicken Korma: Ořechově krémová indická pochoutka
Chicken Korma je tradiční severoindické jídlo známé svou bohatou a krémovou chutí, ochucené směsí aromatických koření a lahodnou ořechovou omáčkou. Toto oblíbené jídlo obsahuje něžné kousky kuřecího masa dušené v omáčce z jogurtu, smetany a různých koření, nabízející slintavě chutný a indulgentní kulinářský zážitek.
Suroviny:
– 1 kg kuřecího masa, nakrájeného na kousky
– 2 velké cibule, jemně nakrájené
– 4 lžíce rostlinného oleje
– 2 lžičky mletého kmínu
– 2 lžičky mletého koriandru
– 1 lžička mleté kurkumy
– 1 lžička mleté garam masaly
– 4 stroužky česneku, prolisované
– 1 palcový kousek zázvoru, prolisovaný
– 1/2 šálku bílého jogurtu
– 1/2 šálku smetany ke šlehání
– 1/4 šálku mletých mandlí
– 1/4 šálku nasekaného čerstvého koriandru (petrželové lístky)
– Sůl podle chuti
– Čerstvě namletý černý pepř podle chuti
– 1 šálek vody
Postup:
1. Příprava Kuřecího Masa:
Začněte důkladným očištěním a usušením kuřecích kousků papírovými utěrkami. Osolte a opepřete a dejte stranou.
2. Smažte Cibuli:
V hrnci s tlustým dnem rozehřejte rostlinný olej na středním ohni. Přidejte jemně nakrájené cibule a opečte je, dokud nezezlátnou a nezkaramelizují se. To by mělo trvat asi 15 minut. Polovinu cibule odeberte a dejte stranou pro pozdější ozdobení.
3. Ohňostrojici Koření:
K zbývajícím cibulím v hrnci přidejte prolisovaný česnek a zázvor a vařte 1-2 minuty, dokud nebudou voňavé. Poté přidejte mletý koriandr, mletý kmín, mletou kurkumu a mletou garam masalu. Koření vařte dalších 2 minuty, neustále míchejte, aby se chutě spojily.
4. Přidejte Kuřecí Maso:
Přidejte kuřecí kousky do hrnce, důkladně je promíchejte a restujte asi 5-7 minut, dokud nezačnou hnědnout.
5. Přidejte Jogurt a Smetanu:
Snížte plamen a postupně vmíchejte bílý jogurt, trochu po trochu, abyste zabránili zrážení. Jakmile se jogurt dobře vmísí, přidejte smetanu ke šlehání a promíchejte.
6. Zahustěte Omáčku:
Přidejte mleté mandle, které pomohou zahustit omáčku a přidají jí bohatou ořechovou chuť. Vlijte vodu a nechte směs jemně probublávat.
7. Přiveďte k Varu:
Pokličkujte hrnec a nechte kuřecí kormu vařit na mírném ohni asi 20-25 minut, nebo dokud maso není uvařené a něžné. Občas promíchejte, abyste zabránili připékání omáčky ke dnu hrnce.
8. Závěrečné Úpravy:
Jakmile je kuře uvařené, ochuťte a přidejte více soli a pepře, pokud je to potřeba. Ozdobte rezervovanými karamelizovanými cibulí a nasekaným čerstvým koriandrem.
9. Podávání:
Podávejte kuřecí kormu horkou s naanem, roti nebo párou vařenou basmati rýží.
Užijte si bohatý a chutný zážitek s Chicken Korma, jídlem, které dokonale kombinuje koření a krémovost, nabízíce tak ochutnání klasické indické kuchyně!